Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.11.2013 7:35:36

Město pro byznys Středočeského kraje

Město pro byznys Středočeského kraje

K slavnostnímu vyhlášení letošního ročníku soutěže Město pro byznys Středočeského kraje 2013 přibylo i hodnocení hospodaření měst a vztahů mezi radnicemi a podnikateli.

V pražském hotelu Paris se pod záštitou hejtmana Středočeského kraje Josefa Řiháka konalo slavnostní vyhlášení letošního ročníku soutěže Město pro byznys Středočeského kraje 2013.  Předání ceny týdeníku Ekonom předcházelo diskusní setkání zástupců měst, podnikatelů a médií na téma Spolupráce radnic a podnikatelů, kterou svými příspěvky obohatili zástupci Benešova, Berouna, Brandýsa nad Labem/Staré Boleslavi, Čáslavi, Černošic, Dobříše, Kladna, Kutné Hory, Mnichova Hradiště, Neratovic, Nymburku, Poděbrad, Příbrami, Rakovníku, Říčan, Slaného a další. Diskuse se točila ohledně toho, co nabízejí či mohou města nabídnout podnikatelům, i co nabízejí či mohou nabídnout podnikatelé městu a jeho občanům.  Na přetřes přišla témata od sponzorství sportovních, kulturních, dětských aktivit po rady, kde se zástupci města pravidelně scházejí s podnikateli.

„Spolupráce měst a obcí s podnikateli je samozřejmě nutná a všem prospěšná, a to nejen při řešení krizových scénářů jako je likvidace výroby nějakého závodu a souvisejících několik stovek ohrožených pracovních míst.  Obdobně postupujeme i na krajské úrovni, máme své zástupce v tripartitě, spolupracujeme s Hospodářskou komorou i dalšími svazy, Rada kraje má poradní Komisi pro rozvoj podnikání, vyhlašujeme Fond podpory malého a středního podnikání a zástupce zaměstnavatelů zveme i do výborů a komisí kraje, včetně např. komise pro zahraniční spolupráci…“ doplnil diskusi radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek, který se akce zúčastnil.

V další fázi bylo představeno vyhodnocení hospodaření radnic a srovnání postavení středočeských měst a obcí s ostatními kraji. „Jsem rád, že u středočeských obcí a měst klesá zadluženost na obyvatele kraje a že ve stavu hospodaření radnic jsme dosáhli výrazně nadprůměrných výsledků oproti jiným krajům.“ sdělil Štefek. Stav obcí je totiž na základě analýzy 21 kritérií ohodnocován od nejlepšího „A“ přes „B+“ až postupně po „C-“. V nejlepší skupině jsou ze Středních Čech např. Příbram, Kralupy nad Vltavou, Roztoky u Prahy, Sedlčany, Přerov nad Labem, Cerhovice či Benátky nad Jizerou, v druhé nejlepší skupině B+ pak např. Benešov, Říčany, Čelákovice, Hostivice, Poděbrady.

Cenu Ekonomu Za přínosnou spolupráci s obcí nakonec získala firma Fančík s.r.o., která má výborné vztahy s radnicí Nymburka.

Dílčí ceny a uznání pak byly rozděleny takto:

·         Za vstřícnost a ochotu úředníků – Beroun

·         Za nejlepší emailovou komunikaci – Čáslav

·         Za vytváření podmínek pro vznik firem – Černošice

·         Za otevřenost úřadu – Kutná Hora

·         Za nejlepší webové stránky – Mladá Boleslav

·         Za rozsah služeb informačního centra – Nymburk

·         Za iratingové hodnocení stupně A/B+ - Příbram

·         Za vytváření podmínek pro podnikavé občany- Říčany

·         Za přívětivé poplatky- Slaný

Ocenění hlavní - Město pro Byznys si nakonec odnesl starosta Příbrami Pavel Pikrt, který ve svém vystoupení poděkoval současnému středočeskému hejtmanovi, že nyní sklízí ovoce jeho příbramského starostování, na druhém místě skončil Benešov a bronzovou pozici obdrželo Mnichovo Hradiště.

Akci tradičně pořádal týdeník Ekonom, odborným garantem byla Hospodářská komora ČR, dalšími partnery Komerční banka, Metrostav a Škoda Transportation.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama