Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.08.2013 8:10:32

Otazníky nad Buštěhradem

Otazníky nad Buštěhradem

Jaká je budoucnost buštěhradského zámku?

Nedávno otevřená zahrada buštěhradského zámku naplňuje návštěvníky nejen pohodou, ale i optimismem – navzdory chátrajícímu zámku, který se pohledem z laviček zahrady skoro nebes dotýká.

Budoucnost zámku však již tak optimisticky nevypadá. Západní křídlo, které vlastní město Buštěhrad, se pozvolna, za podpory řady dotací, dokončuje a proměňuje se i v nové prostory Městského úřadu, jehož staré místo zaplní mateřská školka. Od kraje navíc získalo město svolení umístit k zámku příchozí komunikaci a nutné parkoviště.

Část patřící zatím Středočeskému kraji na rozhodnutí o své budoucnosti stále čeká. Pravdu měl bývalý hejtman Rath, že osud zámku bude nyní brán vždy trochu více politicky a bude těžké opravu této památky zrealizovat...

Kraj zatím v roce 2013 rozhodl o tom, že zámek nebude rekonstruovat z aktuálních evropských programů, dal přednost rekonstrukci domu č. 8. v Kolíně, kouřimskému skanzenu a Památníku národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech. Na více projektů nebyly ve výzvě prostředky.

Oprava zámku v minimální (cca 90 mil. Kč) či střední variantě (cca 180 mil. Kč), za pomoci evropských prostředků, tak letos padla. Ve hře však stále zůstává možnost zámek na příznivější dobu zakonzervovat (v řádu milionů až do výše 20 milionů) a počkat na další období čerpání evropských dotací.

A samozřejmě je ve hře také možnost vrátit celý zámek městu, které by na opravu určitě nemělo prostředky.  V darovací smlouvě tato možnost existuje, pokud obdarovaný (Středočeský kraj) nezahájí realizaci opravy objektu do tří let od podpisu…“(tedy 7. 10. 2013).  Ale jsou zahrady či opěrná zeď, jako taktéž předměty darovací smlouvy, součástí „objektu“ či ne?

Druhým zásadním problémem je nalézt odpověď na otázku, co by bylo po případné opravě zámku. Nestal by se zámek jen dalším finančním břemenem kraje, kde by se mimo jednou ročně konaného honosného plesu těžko hledalo reálné využití?  Vize reprezentativního objektu s muzejními, společenskými, konferenčními, informačními ale i komerčními prostorami nedaleko Prahy, Kladna a letiště je jistě lákavá. Ale každá vize naráží zejména v době krize na neúprosnou ekonomickou realitu. Zejména v době, kdy chybí peníze na zdravotnictví, školství, sociální služby, dopravu.

Nesklánějme ale hlavu. Možná kraj zkusí zámek zakonzervovat a v lepších časech, v nových evropských výzvách dostane rekonstrukce zámku zelenou.

Projektů na využití zámku je již celá řada. A nápadů, jak je ještě více oživit, také. Dokáži si představit hotelové křídlo zámku s letištní turistikou. Nebo oblíbené turistické balíčky se zámeckým ubytováním, návštěvou muzea Oty Pavla, dolu Mayrau a dalších míst, s doplňkovým programem typu wellness. Samozřejmě – narážíme na limity a omezení dotačních podpor, ale i v tom je kouzlo tvoření.

Nezříkám se stále ani nápadu složit ze zástupců města, kraje, občanů a dalších odborníků jakousi radu či komisi, která by hledala cesty pro budoucnost zámku Buštěhrad. Že zámek svou budoucnost má, o tom jsem přesvědčen.

K tématu:

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama