Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.11.2019 8:52:59

Procento na umění

Procento na umění

Ministerstvo kultury připravilo novelu zákona, jejímž cílem je do českého právního řádu znovu ukotvit institut takzvaného procenta na umění.

Ministerstvo kultury připravilo novelu zákona, jejímž cílem je do českého právního řádu znovu ukotvit institut takzvaného procenta na umění. Zadavatelům veřejných zakázek na stavební práce vznikne nová povinnost – investovat alespoň jedno procento ceny stavby na zhotovení uměleckého díla. Obdobná praxe je v Evropě běžná, nemají ji zakotvenu pouze na Ukrajině, v Bělorusku a Albánii.

Zároveň nám ministr Zaorálek vlastně přiznal, že se s vaničkou vylilo před 30 lety i dítě. Protože obdobný model tu již kdysi byl. Usnesení vlády "o řešení otázek uplatnění výtvarného umění v investiční výstavbě" z počátku šedesátých let minulého století znamenalo zhruba 13 tisíc uměleckých realizací. Bylo zrušeno v roce 1989. Každá státní stavba tehdy musela dát 1-4% z rozpočtu na "estetiku", která vznikala kolem sídlišť, podniků, obchodních domů. Naposledy jsem o potřebě se k modelu opět vrátit mluvil na předávání cen Stavba roku Středočeského kraje 11. listopadu... Vždyť skutečně i v Praze v posledních 30 letech vzniklo pouze 75 realizací, o některých si tedy myslím své, zatímco v předchozích 30 letech, tedy od roku 1960 do roku 1989 jich bylo 2800... S modelem navíc počítají platné strategické dokumenty –  Státní kulturní politika na léta 2015-2020 a Koncepce podpory umění v České republice na léta 2015-2020.

Nezbývá než doufat, že se procentem na kulturu bude moci pyšnit i rozpočet Ministerstva kultury, tedy bez výdajů na církve.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama