Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.11.2013 13:01:38

Rada kraje schválila koncepci podpory památkové péče ve Středočeském kraji

Rada kraje schválila koncepci podpory památkové péče ve Středočeském kraji

19. listopadu schválila Rada kraje Koncepci podpory památkové péče ve Středočeském kraji 2014 – 2016. Smyslem koncepce je zanalyzovat současnou situaci v oblasti památkové péče, poukázat na pozitivní i negativní trendy a navrhnout cestu dál.

19. listopadu schválila Rada kraje Koncepci podpory památkové péče ve Středočeském kraji 2014 – 2016.

Smyslem koncepce je zanalyzovat současnou situaci v oblasti památkové péče, poukázat na pozitivní i negativní trendy a navrhnout opatření, které mají vést k dalšímu vývoji památkové péče v kraji.

Koncepce popisuje v první části faktograficky rozsah památek na území kraje.

„Ve Středočeském kraji se nachází obrovské množství kulturních památek – 4324 nemovitých a 4867 movitých, což je po Jihočeském kraji nejvíce ze všech krajů. Ještě větší podíl má kraj v zastoupení sakrální architektury, kde evidujeme v ústředním seznamu více jak čtvrtinu památek republiky.  Na území kraje je také 432 hradů, tvrzí a zámků. Nejvýznamnější části kulturního bohatství tvoří národní kulturní památky a těch je na území kraje 28 nemovitých a 1 movitá.  K tomu ještě přidejte 62 památkových rezervací a památkových zón.“ popsal rozsah radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek. „Ve vlastnictví kraje je celkem 75 nemovitých kulturních památek, z nichž 40 jich spadá do správy příspěvkových organizací v oblasti kultury. V seznamu nejohroženějších památek je náš kraj zastoupen 92 položkami.“ dodal.

Trochu smutnější je ale popisovaný vývoj financování podpory památek z krajského rozpočtu, který koreluje s klesající státní podporou. Koncepce zmiňuje i problematiku archeologické péče a nehrazených archeologických výzkumů. Samostatně je rozebrána kompetence odboru po stránce samostatné a přenesené působnosti i výkon státní památkové péče v obcích s rozšířenou působností.

V navržených závěrech koncepce počítá s postupným navyšováním dotací na obnovu památek i z evropských fondů, s podporou oživování kulturních památek, zpřístupnění seznamu kulturních památek veřejnosti a ve zvyšování profesní způsobilosti orgánů státní památkové péče. Nechybí ani vytváření pozitivního obrazu památkové péče, a to přes publikování podpořených akcí a efektivnější komunikaci s médii.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama