Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.05.2020 7:07:26

Středočeské novinky ve stínu COVIDu

Středočeské novinky ve stínu COVIDu

Ve stínu COVIDu spouští v těchto dnech Středočeský kraj 2 zajímavé projekty. Jedním z nich je pokračování participativního rozpočtu, do jehož přípravy jsme se aktivně zapojili.

Ve stínu COVIDu spouští v těchto dnech Středočeský kraj 2 zajímavé projekty.

Jedním z nich je pokračování participativního rozpočtu, do jehož přípravy jsme se aktivně zapojili. Spuštěna byla fáze hlasování občanů kraje o projektech, které navrhli sami občané nebo obce či zřizované organizace.

Do hlasování jde z celkového počtu 164 projektů v hodnotě přes 54 milionů Kč 126 projektů, jejichž celková výše podpory je skoro 43 milionů Kč. Je určitě podnětné, že i v čase pandemické krize si lidé našli prostor zapojit se takto do věcí veřejných.

126 projektů je rozmístěno po celém kraji, tedy kromě obce s rozšířenou působností Kralupy nad Vltavou. Zbylé projekty nesplnily formální náležitosti, byly staženy nebo nenasbíraly potřebnou veřejnou podporu 50 hlasů.

Projekty iniciovali jak občané (45 %), tak zastupitelé (35 %), spolky (10 %) nebo příspěvkové organizace kraje. Jsou dle kategorií rozděleny na oblast Sport a volný čas (54x), 33x Příroda, zeleň, 24x Doprava, 19x Kultura, 7x sociální služby, 5x vzdělání. 4x Zvířata, 2x Senioři a 16x Ostatní.

Finální hlasování občanů Středočeského kraje, které rozhodne o pořadí projektů v rámci jednotlivých ORP a podskupin, probíhá do 15. června elektronicky na internetových stránkách mujkraj.kr-stredocesky.cz/hlasovani nebo písemnou formou. Kraj schválil pro Participativní rozpočet částku 50 milionů Kč. První ročník bude nepochybně inspirací, která ukáže lidem praktické případy, jak zkrášlit své nejbližší okolí.

Daleko větší finanční zátěž však přinese čerstvě spuštěný program na podporu živnostníků postižených právě COVIDem 19. Kraj sice nemůže suplovat stát a jeho programy typu Antivirus, nemůže nahrazovat sociální systém, ale takto alespoň formou bezúročné půjčky až do výše 50 tisíc Kč může pomoci i těm, na které stát takřka zapomněl. I tak to může ale znamenat několik miliard Kč. Jsme rádi, že se nám podařilo prosadit, aby půjčku mohl čerpat každý aktivní živnostník bez minimálního limitu obratu, tedy i ten, co nemá živnost jako hlavní zdroj příjmu, ale je pro něho existenčně důležitá. Typickým případem jsou samoživitelky, co si při zkráceném úvazku jako OSVČ přivydělávají.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama