Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.03.2021 10:57:39

Zastupitelstvo Středočeského kraje škrtalo školy a zdražovalo jízdné

Zastupitelstvo Středočeského kraje škrtalo školy a zdražovalo jízdné

Zastupitelstvo Středočeského kraje 29. března schválilo silou vládnoucí koalice STAN-ODS-Piráti-Spojenci avizované zdražení jízdného v integrované hromadné dopravě.

Zastupitelstvo Středočeského kraje 29. března schválilo silou vládnoucí koalice STAN-ODS-Piráti-Spojenci avizované zdražení jízdného v integrované hromadné dopravě. Po zrušení středočeského jízdného, které umožňovalo cestovat zdarma žákům, studentům, učňům i seniorům nad 65 let, je to další útok na peněženky Středočechů, kteří od poloviny roku nově zaplatí za jednotlivé jízdné i časové kupóny zhruba o 25% více. Ve hře je navíc i snižování rozsahu dopravní obslužnosti a kvality cestování.Zastupitelstvo rovněž začalo škrtat i střední školy. Bez optimalizační koncepce dostalo stopku Gymnázium pod Svatou Horu v Příbrami, Střední odborná škola a učiliště ve Středoklukách na Praze-západ a Integrovaná střední škola v Jesenici na Rakovnicku. Také v tomto bodě nepomohly ani petice, argumenty či vystoupení občanů přímo na jednání. Navíc - je to jen začátek škrtů, celkem se má prý rušit či slučovat až 30 škol.S velkou slávou byl vyhlášen další ročník Fondu kultury a obnovy památek. Je správně, že úpravami fondu bylo reagováno na pandemickou situaci a podporovány jsou i činnosti spolků, které se kultuře věnují, ale že dotačním titulům je vyhrazeno o desítky procent méně prostředků než loni, to se již neuvádí. Mlčením se přešla také aktualizace koncepce podpory regionálních funkcí knihoven, ve které se zastavila slibně se rozvíjející podpora stovek obecních knihoven, které mohou mít právě v čase pocovidovém klíčovou roli v oživování malých obcí.Světlou výjimkou ve škrtech tak může být jen nový fond cyklistické infrastruktury, tedy pokud nebude znamenat rezignaci kraje na stavbu cyklostezek a cyklotras. A také fond podpory bydlení, který se zřejmě symbolicky inspiruje u volební priority komunistů, ale ke komplexnosti návrhu KSČM a k dostatečnému krytí má neskutečně daleko. Symbolický a bytovou krizi neřešící dar obcím kupodivu podpořili i ti, kteří se za svého starostování obecního bytového fondu vesele zbavovali.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama