Ing. et Ing. Jan Skopeček, Ph.D.

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.04.2020 8:36:00

Rozvolnění rozpočtových pravidel je zbytečné, vláda zneužívá legislativní nouze

Rozvolnění rozpočtových pravidel je zbytečné, vláda zneužívá legislativní nouze

Komentář místopředsedy poslaneckého klubu ODS

 Vláda zneužívá stavu legislativní nouze a vytváří si prostor pro neodpovědné hospodaření na mnoho let dopředu. Jinak nelze hodnotit snahu vládní koalice protlačit na schůzi Sněmovny novelu zákona o rozpočtové odpovědnosti. Přestože dnes nevíme, jak hluboká a dlouhá recese nás v důsledku koronaviru čeká, tlačí vláda na významné rozvolnění zákona o rozpočtové odpovědnosti až do roku 2027! Pro příští rok chce zvýšit limit strukturálního schodku rozpočtu z 1 % na 4 % a následně snižovat o 0,5 procentního bodu v následujících letech.

Je těžko uvěřitelné, že tato legislativní změna byla provedena bez diskuze s Rozpočtovou radou, která ve svém odmítavém stanovisku říká, že existují nástroje v rámci stávajícího zákona, které umožňují vládě reagovat fiskální politikou na mimořádné situace spojené s významnými ekonomickými problémy, aniž by byla vláda 1% limitem vázána. I dnešní predikce samotného MF ČR, která počítá v r. 2021 s 3,1% ekonomickým růstem, ukazuje na neadekvátnost a zbytečnost tak zásadního rozvolnění rozpočtových pravidel. Právem se tak lze obávat, že toto rozvolnění má vytvořit vládě prostor pro rozpočtový populismus a neodpovědné hospodaření v následujícím období bez jakékoliv vazby na řešení negativních důsledků koronaviru.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama