Ing. et Ing. Zbyněk Novák

  • KDU-ČSL
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.03.2019 13:37:30

Může zrušení doplatku na bydlení pomoci Ústí nad Labem?

Může zrušení doplatku na bydlení pomoci Ústí nad Labem?

Od pondělí je celé Ústí nad Labem vyhlášené za vyloučenou lokalitu a nevyplácí doplatek na bydlení. Co tato změna přinese pro město.

Od pondělí je celé Ústí nad Labem vyhlášené za ghetto a nevyplácí DOPLATEK NA BYDLENÍ. Mnoho lidí jásá, populističtí politici se plácají po ramenech. Ústí je zachráněno!

A teď vážně. Opravdu si myslíte, že se něco změní. Asi těžko, jen to víc poškodí už tak pošramocený obraz města. Místo strategického, koncepčního kroku přichází další výstřel do tmy ve stylu pokus/omyl. A teď nějaká data, která vám snad vysvětlí situaci, abyste jim to až tak moc nežrali i s navijákem.

Ústí nebude vyplácet DOPLATEK NA BYDLENÍ, ale zbytek dávek bude vyplácet. Největší část tvoří PŘÍSPĚVEK NA BYDLENÍ (neplést s doplatkem !!!). Jak můžete vidět v přiložené tabulce, tak rodina, která má 4 a více osob a bydlí v pronajatém bytě (neplatí pro ubytovny), může v Ústí dostat až 14.668 Kč/měs (reálně je tato částka nižší, ale je v řádu několika tisíc Kč/měs.). Pak je tu PŘÍSPĚVEK NA ŽIVOBYTÍ, který je až několik tis. Kč/měs. Z toho jde dobře usoudit, koho se zrušení doplatku na bydlení dotkne nejvíce.

A nakonec je tu ten extra DOPLATEK NA BYDLENÍ (to je oč tu běží). A ten je jen pár stovek měsíčně a pokrývá plyn, elektřinu, vodu, nebo teplo. V současné době jej v Ústí pobírá 945 lidí (leden 2019, zdroj iDnes). Doplatek se nebude týkat pouze nově příchozích a těch, co se přestěhují v rámci města, takže může jít přibližně o 100 lidí. Když vezmeme, že průměrný DOPLATEK NA BYDLENÍ je cca 700 Kč, tak celá ta komedie je o méně než 100 tis. Kč/měs. na celé město.

Vzhledem k tomu, že na ostatních dávkách se v Ústí protáčí několik desítek mil. Kč, jedná se o snížení v řádu jednotek procent. A vy si myslíte, že kvůli tomu obchodníci s chudobou ukončí tento výnosný business? Maximálně ubytovnu předělají na garsonky. Koncepční řešení totiž musí mířit zcela jiným směrem, které může městu přinést o řád vyšší příjmy a hlavně se může Ústí nad Labem zbavit nálepky ghetto.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama