Ivana Burešová Marková

  • Svobodní
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,94. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.02.2018 15:52:00

Historie vs. politická korektnost

Historie vs. politická korektnost

Ježíšek byl černoch! Jde samozřejmě o nadsázku. Ale samozřejmě i o obavu, že to tak dopadnout může. Neposuzuji rasy, neposuzuji jejich rozdíly, jen je prostě nepopírám. A stejně tak nelze popírat a nevidět, kam až politická korektnost strká prsty.

Mluvím pochopitelně o fenoménu "černoch v roli historických postav". Abychom nebyli nespravedliví, v opačném gardu se podobné přešlapy objevovaly už dříve. Ať už jde o Johna Wayna v roli Čingischána (The Conqueror), či Mickeyho Rooney jako pana Junioši ve Snídani u Tiffanyho. To, co je ale k vidění dnes, to už lze přešlapy nazvat jen velmi obtížně.

BBC je v tom naprosto unikátní. Bez nejmenších potíží obsadí herečku tmavé pleti do role anglické královny Margaret z Anjou, nebo tmavého herce do role rytíře Roberta. Ale nejsou v tom jen oni. Kritice čelila hra Kingdome Come, ve které v souladu s historií nebyli černoši. Co si to jenom dovolili? Co na tom, že v té době a v tom prostředí byl černoch k vidění asi tak často, jako sníh v Malajsii? Doba to prostě žádá!! A novinkou jsou Achilles či Lancelot. Neřešme, že podle historických zdrojů byli zdobeni světlými vlasy. To se do současnosti nehodí. Pravda nikoho nezajímá!!

Pokud tedy historie musí ustoupit politické korektnosti, očekávám, že by také mohl černoch hrát třeba Williama Simmonse, nebo běloch naopak Nelsona Mandelu či Martina Luthera Kinga. Nebo máme očekávat inovovanou pohádku o Sněhurce a 7 trpaslících, kde kromě transsexuální Sněhurky (abychom naplnili další zvrácený směr politické korektnosti) budou trpaslíci ve složení: černoch, asiat , mestic, mulat, zambo, můžeme si střihnout i nějakého albína (abychom jich měli 7) a Šmudla zbyde zřejmě na bělocha?

Zdůrazňuji, že se v žádném případě nepovažuji za rasistu, ale také se nepovažuji za slepce. A skutečnost, že musí historie ustupovat novému trendu, se mi ani trochu nelíbí. A nechci se dočkat toho, že bude náš (český) Ježíšek někomu připadat příliš světlý.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama