ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.04.2018 12:42:47

Fúze nemocnic? Proč ne, ale nesmí na to doplatit okresní nemocnice!

Fúze nemocnic? Proč ne, ale nesmí na to doplatit okresní nemocnice!

Senátor Ivo Valenta komentuje seminář ke koncepce nemocnic ve Zlínském kraji

Tak jsme se konečně dočkali. Vedení Zlínského kraje v pondělí na speciálním semináři představilo alespoň základní obrysy koncepce rozvoje krajských nemocnic. Sice jsem moc nepochopil, proč musel tento seminář trvat více než osm hodin, ale zřejmě se jednalo o snahu pana hejtmana Jiřího Čunka vytvořit dojem, že má připravenu rozsáhlou a velmi podrobnou koncepci.Nicméně zasedání trvající deset hodin je v zásadě neřízeným a možná až zoufalým marněním času k tak závažnému tématu jako je zdravotnictví.

Bohužel to však v tuto chvíli zcela posoudit nemohu, protože jsme stále od vedení kraje nedostali do rukou žádný ucelený písemný materiál. Z prezentací, které v pondělí zazněly v sídle zlínského hejtmanství, je však možné dovodit několik jasných závěrů. Třeba ten, že vedení kraje bude usilovat přes přísliby hejtmana o nerušení oddělení o centralizaci některých odborných lékařských výkonů pouze do některých nemocnic. To proto, že není v kraji dostatek lékařů a dalšího personálu, který by mohl zabezpečit poskytování dostatečně kvalitní lékařské péče. A bohužel právě akcentování zájmů pacientů, ale také řešení velkého nedostatku lékařského i nelékařského personálu bylo tím, co podle mě na semináři zcela zapadlo a nedostalo patřičnou důležitost, kterou by si tento zásadní problém zasloužil.

To, co bylo naopak zřejmé, je zájem vedení kraje dosáhnout fúze dosavadních čtyř „okresních“ nemocnic do jednoho velkého nemocničního gigantu, který by byl největší nefakultní nemocnicí v celé České republice. Autoři návrhu fůze odhadují, že nový nemocniční holding by mohl získat přepočtem úhradové vyhlášky řádově několik desítek milionů korun navíc. To je však pouze optimistický odhad autorů, který se dá potvrdit až na základě konkrétních smluvních podmínek vyjednaných se zdravotními pojišťovnami, které však pro tuto chvíli vůbec neznáme.

Přestože má fúze nemocnic svá rizika, domnívám se, že vytvoření jedné společně řízené organizace je cesta správným směrem. Bude totiž možné daleko efektivněji řídit i složité procesy v poskytování zdravotní péče a využívat tlaku velkého subjektu jak na zdravotní pojišťovny, tak na dodavatele léků, přístrojů a dalšího vybavení.

Za velmi důležité však pokládám také to, aby díky fúzi nedošlo k tomu, že „zisky“ jedné nemocnice budou použity na řešení problémů jiné nemocnice. Bylo by velmi demotivující, aby zaměstnanci jedné nemocnice dělali vše proto, aby správně hospodařili a našetřili si na nové přístroje, budovy nebo lepší mzdy, ale takto získané finanční zdroje se nakonec díky společnému měšci převedly na dofinancování nemocnice v jiném městě. Proto jsem na semináři velmi důrazně apeloval na vedení kraje, aby v případě fúze nemocnic nebyla jedna nemocnice sponzorem jiných nemocnic a aby byl mezi sloučenými nemocnicemi zachován princip toho, že „zisky“ budou využity k rozvoji té nemocnice, která je vytvoří. A to třeba i v případě, že dojde k prodeji zbytného majetku, pozemků, apod. Přeci už Tomáš Baťa učil své spolupracovníky nejen vydělávat, ale zároveň také šetřit, protože sami byli motivováni k výsledkům, z nichž měli prospěch. A tento princip by měl být zachován i v případě fúze krajských nemocnic.

Na druhou stranu prezentovaná koncepce přinesla několik zajímavých myšlenek. Zaujalo mne např. téma robotizace a modernizace přístrojového vybavení nemocnic. Nicméně znovu musím podotknout, že primárním cílem by měl být člověk – ať už pacient nebo ten, který se o pacienta stará. Bez obětavých a dobře motivovaných lékařů, zdravotních sester a dalšího personálu se kvalitní zdravotnictví prostě neobejde.

Ruku v ruce s tím je nutné také zvyšování dostupnosti zdravotní péče, v rámci které podle mého soudu Zlínskému kraji stále chybí vlastní letecká záchranná služba. Pacienti z našeho kraje tak jsou závislí na vrtulnících z Brna a Olomouce, což pokládám za nedostačující. Proto jsem znovu toto téma na semináři otevřel a vyzval vedení kraje k tomu, aby znovu jednalo s ministerstvem zdravotnictví o zřízení letecké záchranné služby také v našem kraji.


Ivo Valenta
slovácký senátor, zastupitel Zlínského kraje


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama