ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.02.2019 14:40:09

I PŘES PARADOXY ZŮSTÁVÁ ŠANCE NA ZMĚNU AUTORSKÉHO ZÁKONA

I PŘES PARADOXY ZŮSTÁVÁ ŠANCE NA ZMĚNU AUTORSKÉHO ZÁKONA

Je to jen pár dnů od chvíle, kdy scházely pouze tři hlasy k tomu, aby v Poslanecké sněmovně prošla senátní verze novely autorského zákona.

Tu jsem inicioval ve snaze osvobodit živnostníky od placení duplicitních autorských poplatků za rádia a televize v jejich provozovnách. Byli jsme tehdy jen krůček od velkého vítězství a zkrocení nenasytné OSA. Stačilo, aby se tři poslanci nezdrželi hlasování, ale řekli, že souhlasí s novelou, kterou již předtím podpořilo 56 senátorů napříč politickým spektrem.

Je dobře, že debaty a bouřlivé diskuze k tomuto tématu i přes výsledek hlasování neustaly. Nejen na sociálních sítích se uvedla obrovská vlna nespokojenosti s hlasováním poslanců vládní koalice. Možná právě to přimělo zástupce ANO, kteří původně návrhu nedali zelenou, k tomu, aby teď otočili, své rozhodnutí přehodnotili a toto téma znovu zvedli. Chtějí se tedy nyní sami zasadit o to, aby byli živnostníci osvobozeni od placení autorských poplatků za rádia a televize v provozovnách, kde pouštění hudby nemá hospodářský význam. Iniciativa 56 senátorů se tak nakonec vyplatila a to jsem rád. Podpora lidí, kterou dosud ve velkém dostávám, je jasným důkazem toho, že si nejširší veřejnost přeje tuto změnu a nesouhlasí s netransparentním systémem, který je šitý na míru pouze vyvoleným. Boj za tisíce živnostníků nyní tedy opět máme šanci vyhrát.

Nechci se tu zabývat paradoxem, na který mne lidé ve velkém upozorňují, že právě ti zástupci hnutí, kteří původní návrh nepodpořili, teď 11 dní po původním hlasování sami s obdobným návrhem, o jakém se hlasovalo, přicházejí, protože po masových reakcích drobných podnikatelů vytušili příležitost se tím zalíbit živnostníkům. Vím, že řada politiků tehdy neměla odvahu se postavit silné lobby OSA a některých umělců, kteří z ní profitují. O to více si cením faktu, že senátoři novelu hned podpořili jasnou většinou. Je mi ve finále úplně jedno, kdo tento návrh dovede do cílové roviny i co ho k němu vede – zda skutečná snaha pomoci, nebo jen populismus. Je ale škoda, že tito lidé čekali až na reakce veřejnosti. O nespravedlnosti, která v oblasti kolektivní správy funguje léta, již mohlo být rozhodnuto a sněmovna se mohla věnovat dalším důležitým záležitostem.

Rád budu věřit tomu, že nejde jen o egoistický souboj, kdo nakonec bude autorem pozměňovacího návrhu. Ten opravdu není na místě. Důležité je přece jediné – výsledek.  A ten musí odrážet zdravý rozum.

Proti praktikám OSA nyní míří další legislativní návrhy. Myšlenka, kterou jsem zvedl a za tisíce živnostníků vybojoval v prvním kole, se teď šíří dalšími politickými kluby. A to je dobře. Ano, je tu sice spousta paradoxů, ale prioritou pro mne zůstává fakt, že má moje iniciativa další dějství a živnostníci tak neztrácejí naději, že v dohledné době dojde k  ukončení nesmyslného placení těchto autorských poplatků.

Ivo Valenta

slovácký senátor

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama