ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.04.2015 5:22:15

Jedna a jedna jsou tři, aneb jak i čísla prokázala nesmyslnost EET

Jedna a jedna jsou tři, aneb jak i čísla prokázala nesmyslnost EET

Plán na zavedení elektronické evidence tržeb (EET) pokládám za holý nesmysl.

Když už nechám stranou fakt, že s každou registrační pokladnou vstoupí do každé hospody nebo prodejny jeden státní agent, který bude ve dne v noci fízlovat všechny, tedy nejen nepoctivé podnikatele, zavedení tohoto systému postrádá i ryze ekonomický a fiskální význam.

Hlavním mantrou, kterou používá ministerstvo financí k prosazení EET, je boj proti daňovým únikům. Jenže jak se ukázalo, ani tento stěžejní argument zcela neplatí. Nejvyšší kontrolní úřad sice vypočítal daňové úniky na DPH na rekordních 105 miliard Kč, ale nelegální a stínová ekonomika, kam míří mimo jiné i zavedení EET, činí podle NKÚ pouze 7 % této tzv. „daňové mezery“, tedy něco málo přes 7 miliard Kč. Je na místě se tedy ptát, proč ministerstvo financí tvrdí, že pouze v hospodách a restauracích dochází k daňovým únikům ve výši více jak 9 miliard Kč, a proto se může stát díky EET těšit na nové fiskální příjmy v řádu desítek miliard Kč. Nesnaží se tak náhodou někdo zmást veřejnost i zákonodárce a vytvořit umělou fikci toho, že právě zavedení EET vyřeší všechny problémy s daňovými úniky v České republice?

Asi se ptát, proč by to kdo dělal … Odpověď neznám, ale možné varianty podpořené množstvím indicií se nabízejí. Třeba má někdo chuť natolik zmonitorovat obchodní aktivity i těch nejmenších podnikatelů, aby pak mohl velmi jednoduše, ale především mocensky posilovat roli státu a jeho význam v řízení a ovlivňování tržní ekonomiky. Třeba má někdo zatím skryté obchodní zájmy a stejně jako v Chorvatsku se mu podařilo přesvědčit vládní představitele o tom, že elektronická evidence tržeb je „in“ a pomůže vyřešit problémy státního rozpočtu. A třeba je to jen nevědomé hledání „jednoduchých“ odpovědí a bujaré předvolební sliby, na jejichž splnění není dostatek času a tak se sahá po rychlých řešeních, která budou především mediálně zajímavá, ale bohužel o to méně podložená seriózními analýzami a dopadovými studiemi.

A tak místo toho, aby si Česká republika konečně zametla před vlastním prahem a se státnickou vážností, nepopulistickým přístupem a manažerskou profesionalitou přistoupila k identifikaci a racionálnímu řešení těch nejpalčivějších problémů, ztrácí vládní představitelé čas a peníze nekonečnou diskusí o zavádění elektronické evidence tržeb, která (a to je třeba znovu zopakovat), nebude schopna vyřešit víc než 7 % podvodů na DPH.

Souhlasím s Miroslavem Kalou, prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu (zde), kterému stejně jako mně připadá nenormální, že se stát místo EET raději nezabývá řešením těch problémů, které způsobují největší daňové úniky. Podle NKÚ je totiž až 40 % daňových úniků způsobováno úmyslným zkreslováním hospodářského výsledku firem, proti čemuž stát nic zásadního nedělá. A přitom již dnes mají finanční úřady desítky nástrojů, jak si důsledně posvítit na konkrétní podvodníky.

Jenže to dá asi víc práce, než zavést plošný špionážní systém, který bude z podstaty věci rovnou nahlížet na všechny podnikatele jako na podvodníky. Možná ty dvě tři miliardy vybrané navíc by mohly být alespoň nějakou náplastí na jinak nefunkční model boje proti daňovým únikům.

O to reálnější je tento scénář v okamžiku, kdy i samo Chorvatsko, které je nám dáváno za vzor, si prošlo stejně smutným vývojem. Po zavedení elektronické evidence tržeb totiž v Chorvatsku nedošlo k žádnému růstu výběru DPH, míra nezaměstnanosti přesahuje hranici 20 % (v ČR „jen“ 7,9 %) a velikost veřejného dluhu vůči tamnímu HDP je odstrašujících 75,7 % (v ČR „jen“ 45,7 %).

Nevím jak vy, ale já cestou chorvatského experimentu jít nechci. Česká ekonomika stojí na malých a středních podnikatelích, kteří vytvářejí 60 % pracovních míst v naší zemi. Každý nesmysl, jakým je EET, v konečném důsledku povede k likvidaci mnoha živností a tedy se pouze a jen negativně promítne do celé české ekonomiky.


Ivo Valenta
senátor Parlamentu ČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama