ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.08.2017 17:51:13

Kdo neoznámí celníkům prodej lihovin, může dostat pokutu až 800 tisíc Kč

Kdo neoznámí celníkům prodej lihovin,  může dostat pokutu až 800 tisíc Kč

Senátor Ivo Valenta a starostka Jana Křižková hájí živnostníky a spolky. Nové povinosti při prodeji lihovin pokládají za další šikanu státu.

Šikana hospodských a spolků ze strany státu nebere konce. Nový protikuřácký zákon totiž přinesl kromě zákazu kouření také další byrokracii. Každý, kdo bude chtít příležitostně prodávat lihoviny např. na hodové zábavě, dožínkách nebo vánočním trhu, bude muset vyplnit podrobné hlášení, a to nejpozději pět dnů před konáním akce poslat celníkům. Každý živnostník i spolek, který si bude chtít přivydělat a zároveň pomoci ve své obci s organizováním místních akcí, si tak bude muset pohlídat další zbytečné papírování. Jinak mu hrozí pokuta ve výši až 800 tisíc Kč a k tomu zákaz činnosti až na 6 měsíců.

„Od začátku jsem upozorňoval na to, že protikuřácký zákon není jen o zcela nesmyslném, úplném zákazu kouření v každém baru nebo venkovské hospodě, ale že doslova kriminalizuje každého hospodského. Ten je totiž nejen zodpovědný za všechny průšvihy, které způsobí podnapilý host restaurace i poté, co odejde z podniku, ale nově se vystavuje hrozbě likvidačních pokut třeba jen za to, že neoznámí celníkům, že bude na hodové zábavě prodávat slivovici. A za to vše mohou zákonodárci dnešní vládní koalice,“ říká slovácký senátor Ivo Valenta, který je tvrdým kritikem vládních regulací.

„Hospodské stát doslova vysvlékl donaha. Online sleduje každou utracenou korunu. Z podnikání v gastronomii udělal novodobé nevolnictví, kdy každý provozovatel de facto vykonává vůli státu namísto toho, aby svobodně podnikal. V hospůdkách si nejrůznější inspektoři a kontroloři podávají dveře a podnikatelé musí jen trpělivě plnit jejich požadavky, nebo mohou rovnou své řemeslo pověsit na hřebík. Zadusí je buď papírování, nebo obří pokuty,“ rekapituluje dnešní stav senátor Ivo Valenta, který v devadesátých letech začínal jako živnostník a dodnes jeho mezinárodní skupina investuje do mnoha turistických rezortů a hotelů.

„Nechápu, proč každý živnostník nebo spolek musí celníkům oznamovat nejen vlastní, příležitostný prodej lihovin, ale současně také dlouhý seznam velmi podrobných a pro někoho zřejmě důležitých informací. Třeba jestli bude rum prodávat z půllitrových nebo litrových láhví, název výrobce nebo počet kusů, které bude mít k dispozici. Už i tak každý musí splnit hromadu formálních povinností. Proč tedy stát donekonečna vymýšlí další hlášení a formuláře?“ kroutí hlavou Jana Křižková (Soukromníci), starostka obce Komňa, která se jako první postavila za spolky v boji proti EET.

Nové opatření celníků tak může mít tvrdý dopad především na nejrůznější venkovské akce. „Ze všech stran slyšíme, že lidé toho už mají plné zuby a při takovémto pronásledování ze strany státu nebudou raději žádné akce pro veřejnost pořádat. Nikdo totiž už nechce riskovat, že za nějaký neodevzdaný papír bude mít na krku statisícovou pokutu či nekonečné oplétačky s úředníky,“ řekla starostka Jana Křižková, která je ve Zlínském kraji lídrem Soukromníků na kandidátce ODS pro letošní parlamentní volby.

Senátor a starostka se proto shodují v tom, že jediným řešením je zrušení protikuřáckého zákona hned po volbách. „Věříme, že po volbách k tomu budeme mít dostatečně silný mandát,“ shodují se Ivo Valenta s Janou Křižkovou.

Oficiální oznámení Celní správy:
 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama