ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.10.2020 16:10:00

Ne těžbě štěrku

Ne těžbě štěrku

Komentář na facebookovém profilu k zrušení povolení k těžbě štěrkopísku na Uherskoostrožsku

 Jsem rád, že soud alespoň pro tuto chvíli zrušil povolení k těžbě štěrkopísku na Uherskoostrožsku. Dal tak zapravdu všem, kteří dlouhodobě bojují proti záměru, který by mohl ohrozit zdroj pitné vody pro 140 tisíc obyvatel tohoto regionu.

O věc jsem se jako senátor zajímal již mnohem dříve, než se stala politickým tématem a pro někoho i předvolebním heslem. Mluvil jsem o tom s občany i starosty a od začátku jsem podporoval to, že žádný státní orgán nemůže rozhodnout o tak zásadní změně přírodních podmínek, pokud se proti tomu jednoznačně staví jak občané, tak představitelé měst a obcí. Takovým krokem by byl zcela popřen ústavou garantovaný princip, který garantuje obcím a městům právo na samosprávu.

I proto jsem rád, že ohrožené obce začala v tomto sporu zastupovat zkušená advokáta Jana Zwyrtek Hamplová, se kterou jsem před několika lety založil Akademii samospráv právě proto, abychom společně posilovali právní povědomí starostů a členů místních zastupitelstev, ale také zvyšovali jejich sebevědomí vůči státní mašinérii.

A ještě jedna poznámka. Zlínský kraj se na rozdíl od Jihomoravského kraje v minulosti nepřipojil k žalobám proti rozhodnutí báňského úřadu o stanovení dobývacího prostoru. Moc jsem nechápal, proč se i přes opětovné výzvy k tomuto kroku zlínské hejtmanství nepřipojilo, když mu doposud vládli lidovci, kteří si právě ochranu vody vzali za své předvolební heslo. Že by opět rozdíl mezi volebními sliby a reálnými činy?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama