ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.08.2016 14:37:56

Senátor Valenta: Neuzavírejte nové smlouvy s OSA

Senátor Valenta: Neuzavírejte nové smlouvy s OSA

OSA vybírá podle zákona autorské poplatky. Ale o jejich výši a pravidlech pro vybírání a rozdělování si rozhoduje bez veřejné kontroly.

OSA oznámila, že příští rok dramaticky navýší autorské poplatky. Některé by se měly zvýšit dokonce až o 50 %. Jde o další důkaz toho, že tento nezávislý spolek, který však ročně vybere na základě zákona téměř jednu miliardu korun, potřebuje urychleně zkrotit. Není totiž možné, aby o penězích, které povinně platí nejen pořadatelé koncertů, ale také obce a další poplatníci, rozhodoval nějaký neprůhledný spolek.
Proto jsem před několika týdny zveřejnil pozměňovací návrh k novele autorského zákona, který mimo jiné zavádí nový dozorový orgán. Ten bude nejen hlídat výši autorských poplatků, ale také způsob jejich vybírání a následného rozdělování mezi autory. Z mnoha případů, o kterých se dozvídám, plyne, že celý systém vybírání a rozdělování autorských odměn je vysoce netransparentní a není pod veřejnou kontrolou. A to se musí jednoznačně změnit!
A už vůbec není možné přijmout vysvětlení vedení OSA, že se v ČR platí historicky nejnižší sazby v porovnání se zahraničím, a proto OSA mění svůj sazebník. To je stejné, jako kdyby si prodavačky v supermarketu nebo zdravotní sestry řekly, že od Nového roku budou mít vyšší mzdy, protože si jejich kolegyně v zahraničí vydělávají úplně jiné peníze.
Je třeba zastavit tuto zvůli spolku jménem OSA. Vyzval jsem proto poslance, aby si vzali za svůj připravený pozměňovací návrh a zavedení dozorové instituce vložili do projednávaného zákona rovnou v Poslanecké sněmovně. Pokud to neudělají, věřím, že tuto iniciativu prosadím následně v Senátu. Jsem přesvědčen o tom, že v tomto spojíme síly také s mnoha starosty, kteří musí platit OSA nejen při pořádání zábav, ale také třeba v případě hlášení místním rozhlasem. Plně proto podporuji jejich stížnosti k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.
Zároveň vyzývám k tomu, aby nejen obce, ale také pořadatelé koncertů a další poplatníci neuzavírali s OSA nové smlouvy, dokud nedojde k nápravě této situace a zajištění transparentnosti nakládání s vybranými autorskými odměnami. Dnešní systém je nespravedlivý jak pro autory, tak pro všechny, kteří OSA platí autorské odměny.

Ivo Valenta
senátor
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama