ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.09.2017 13:27:33

Senátor Valenta: Rovnost neznamená výsady! To platí pro muslimy, Romy i ostatní

Senátor Valenta: Rovnost neznamená výsady! To platí pro muslimy, Romy i ostatní

Rozhodnutí soudu ve věci muslimského šátku přineslo důležitý precedent.

Spor o právo nosit muslimský šátek ve škole přinesl od soudců jasný vzkaz: „Rovnost neznamená právo chtít výsady“. Věta opravdu přelomová. A to absolutně pro všechny komunity.
Zatímco některé tzv. velké státy EU mají problém s přílišnou korektností, kterou však lze bohužel spíše označit za sebevražednou zbabělost, Česká republika díky sebevědomé justici dala muslimům jasně najevo, že u nás nemohou čekat žádné výsady. Tady jsme prostě doma my. V rozsudku ve věci žaloby proti ředitelce školy Kohoutové, která nedovolila nosit studentce muslimský šátek, zazněla totiž nenápadná, ale přelomová věta. „Studentka nežádala rovné zacházení, ale výsadu“, řekli soudci. Tak jednoduchá pravda, a přesto o ní musel rozhodovat soud.
Rád bych však upozornil na to, že se tato věta netýká jen muslimské dívky. Výsady, vydávané za požadavek rovného zacházení, tu žádají i jiné komunity. Povinnosti neplní, ale pro výsady natahují ruce. A co víc, žádají pozitivní diskriminaci, protože prý na ni mají právo. Ano, hovořím o romské komunitě. Podle mého názoru je jen otázkou doby, kdy nám dojde, že budeme-li stále ustupovat těm, kteří umí jen křičet a žádat něco extra, pak klasické rodiny, které všechno plní, řádně chodí do práce a vychovávají své děti, se stanou vlastně diskriminovanou skupinou.
Ale proč by to tak mělo být, když rovnost neznamená mít výsady? V září to řekl soud muslimské dívce. A my všichni bychom měli najít odvahu to začít říkat všem, kteří obdobné výsady bez jakéhokoli důvodu chtějí taky. Považuji tedy větu v případu šátku za více než velmi významnou. Všichni jsme si rovni, a nikdo nemá právo na výsady. Souhlasím. A opakujme si to každý den.
Komu se to nelíbí – má smůlu. Bude žít tak, jak si sám zvolí. Tedy verdikt soudu považuji za začátek jiného uvažování. Nejen vůči muslimům, ale vůči všem, kteří nás všechny chtějí zneužívat, aniž by sami byli ochotni přispět svým dílem. Ale rovnost neznamená výsady. Dnes už to máme černé na bílém.    
 
Ivo Valenta
slovácký senátor

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama