ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.05.2018 14:21:00

Záměr, nebo kouzlo nechtěného?

Záměr, nebo kouzlo nechtěného?

Úřad vlády trvá na tom, že zákon o střetu zájmů musí zůstat v platnosti tak, jak je.

 Tedy s plošným a anonymně přístupným zveřejňováním absolutních informací o majetku veřejných činitelů, ale nejen jich, tím pádem také jejich manželských partnerů, následně dětí, společníků ve firmách a tak dále. Tisíce lidí, pracujících pro obce a města, často zadarmo nebo za směšných pár korun, tak mají do veřejných rejstříků uvést všechno, co mají.

Ale to by nebylo to nejhorší. K hlavnímu cíli zákona se Úřad vlády vyjádřil takto „Cílem zákona o střetu zájmů je zodpovědný a transparentní výkon státní správy, jakož i udržování důvěry ve veřejné instituce.“

Státní správa? Ale proč potom zasahuje zákon samosprávu? Nebo se s ní již v úvahách na úřadu vlády vůbec nepočítá? Není důležitá? Obec, město ani kraj není státní správa.

Tak mám chuť říct - pokud chcete chránit státní správu, jak píšete, tak zveřejněte veškerý majetek vysokých státních úředníků, ale ne starostů a radních malých obcí a měst. Ti jsou nejvíce kontrolovaní voliči a v samosprávě je korupce mizivá. Jenže ono je to asi bohužel jinak. Vláda považuje obce a města a kraje za státní správu, jinak řečeno „své“ národní výbory. Za služky státu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama