ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.11.2012 14:14:32

Hejtman Zimola koalici s KSČM chtěl!

Hejtman Zimola koalici s KSČM chtěl!

Jiří Zimola by si měl přestát hrát na schovávanou a zbytečně se zaplétat do svých výmluv. Měl by na rovinu přiznat, že koalici s KSČM v Jihočeském kraji chtěl především on sám. Nemusel by pak lhát, že koalici s komunisty uzavřít „musel“, protože údaj

Jiří Zimola by si měl přestát hrát na schovávanou a zbytečně se zaplétat do svých výmluv. Měl by na rovinu přiznat, že koalici s KSČM v Jihočeském kraji chtěl především on sám. Nemusel by pak lhát, že koalici s komunisty uzavřít „musel“, protože údajně jinou možnost neměl.

Za to, co se součastné době děje v Jižních Čechách, že studenti svolávají demonstrace, kterých se účastní i lidé, kteří již dávno opustili studentské lavice, a protestují proti soudružce Vítězslavě Baborové, která byla pouze koaličními partnery v zastupitelstvu kraje zvolena do funkce uvolněné radní s odpovědností řídit školství a kulturu, je plně zodpovědný Jiří Zimola.

Je zapotřebí, aby si staronový hejtman dodal odvahy a řekl pravdu o povolebních vyjednáváních – že byl rozhodnut již dopředu, jak bude vládnout po čtyři roky na území jižních Čech s KSČM. Tvrzení, že Jihočeši 2012 a KDU-ČSL nechtěli uzavřít koaliční smlouvu s ČSSD (zaznělo mj. v Událostech, komentářích na ČT 24 v pondělí 19. listopadu), a proto hejtmanovi nezbylo než se spojit s komunisty, je ukrutná lež.

Byl jsem všem jednáním přítomen a vyjednávací tým Jihočechů 2012 a KDU-ČSL předložil ucelenou koncepci a jasný seznam priorit, včetně nabídky rozdělení resortů s jejich personálním obsazením – a to písemně a veřejně, bez tajností a postranních úmyslů, pouze ve snaze se dohodnout.  Návrh na zastoupení v radě kraje – ČSSD sedm míst, Jihočeši 2012 tři a KDU-ČSL jedno, nebyl nijak přehnaný, natožpak nátlakový. Jihočeši 2012 a KDU-ČSL přinášeli do vyjednávání stejný počet mandátů jako komunisté a ještě o 3000 hlasů získaných v demokratických volbách více. Vyjednávací tým ČSSD o žádném nátlaku při vyjednávání se zástupci Jihočechů a KDU-ČSL nehovořil, naopak potvrzoval, že vyjednané podmínky jsou korektní, úplné a schopné přejít v plnohodnotnou  koaliční smlouvu.

Jako nátlak to pro média interpretoval pouze Jiří Zimola – aby si vytvořil alibi pro koalici s KSČM.

Přitom ještě 6. listopadu, den po rozhodnutí KVV ČSSD, uvedl Jiří Zimola v rozhovoru pro MF DNES, že informoval svého stranického předsedu Bohuslava Sobotku o možnosti dvou variant složení koalice, a ten prohlásil, že obě jsou možné. Za to, že umožnil komunistům podílet se na vedení kraje, je tedy plně zodpovědný pouze Jiří Zimola.

Máme potvrzeno z důvěryhodných zdrojů, že několik lidí v krajském vedení ČSSD koalici s KSČM ani po ideové masáži ze strany hejtmana Zimoly neupřednostňovalo. Na jednání KVV ČSSD byli ovšem jasně zatlačeni do kouta Jiřím Zimolou, který jednoznačně upřednostňoval koalici s KSČM. Pokud by s ní někdo nesouhlasil, měl podle něj rezignovat na post krajského zastupitele a opustit zastupitelský klub.  „Demokracie“, jak si ji nikdo nepředstavujeme. Asi se Jiří Zimola od svých nových kolegů v krajské vládě učí rychleji, než by kdokoliv předpokládal. (Stejně jako v argumentaci, kdy podobně jako Miroslav Štěpán v roce 1989 označuje rozumné mladé lidi s vlastním názorem a s citem pro to, co je správné a co nikoli – citem větším, než má on sám, za zmanipulované děti, které nevědí, co vlastně říkají…)

A tak se v posledních dvou týdnech od hejtmana Zimoly dozvídáme následující: do koalice s komunisty byl prý „dotlačen“, že si ji prý „přáli voliči“. Že „Bohumínské usnesení“ zakazující ČSSD spolupráci s KSČM se na krajskou úroveň vztahovat nedá (ale s TOP 09 naopak jednat „nemohl“ kvůli jejímu vládnímu angažmá). Že Jihočeši 2012 a KDU-ČSL měli přemrštěné požadavky, nebo že dokonce koalici odmítali (! – která strana jde do voleb s tím, aby se nechtěla podílet na vládnutí?). Že jsou prý Jihočeši 2012 nesourodí, programově a ideově neukotvení (což ovšem nebránilo tomu, aby Zimolova ČSSD zaměřená na technologii moci a bez vlastního skutečného programu opsala program Jihočechů 2012)…

Všechny tyto výroky Jiřího Zimoly jsou jenom zoufalé vytáčky, kterými se snaží obhájit neobhajitelné a zbavit se zodpovědnosti. Vymlouvá se nejen před veřejností, ale možná i sám před sebou. Protože dobře ví, že komunisty pozval do krajské vlády – a tím jim otevřel cestu, po které se za pár let mohou dostat ještě mnohem výše – právě jen on sám.

A proč vlastně? Hlavně kvůli sobě.

Protože mu to tak vyhovuje. Jihočeši 2012 a KDU-ČSL by mu v koalici příliš nahlíželi do karet a pod prsty a chtěli by příliš měnit fungování kraje, které si za spolupráce s ODS v minulém období uzpůsobil tak, aby vyhovovalo hlavně jemu. A bůhvíkomu ještě jinému.

Pavel Hroch, předseda hnutí Jihočeši 2012,
zastupitel Jihočeského kraje a starosta obce Kovářov

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama