JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.04.2022 10:46:00

Arogance moci našla nový strop

Arogance moci našla nový strop

Projev na 16. schůzi Poslanecké sněmovny 8. dubna 2022.

Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já se ve svém dnešním vystoupení musím vrátit ke středečnímu dění tady v Poslanecké sněmovně, protože se tu stalo něco, co prostě není možné jednoduše přejít jen mávnutím ruky.

Stalo se tu totiž to, že vládní koalice, silou své většiny, připravila opozici o základní právo, a tím je interpelovat vládu. Já musím říct, že zejména od stran, jejíž zástupci před volbami tak rádi mluvili o lepší politické kultuře a říkali si demokratická opozice, je to minimálně hodně pokrytecké. Není to poprvé, kdy koalice ukázala svou pravou tvář a silou válcuje opozici, a to z jediného důvodu, protože je opojena svou mocí a v neposlední řadě i proto, že tu většinu tady prostě má. Jistě, těžko proti tomu něco namítat, je to vždy jen o přístupu. (Vystupující se obrací na předsedající pro zjednání klidu.)

***

Rozumím, děkuji, paní místopředsedkyně. Jistě těžko proti tomu něco namítat, vždycky je to o přístupu, jaký ta či ona vládní koalice zvolí. Je to vaše volba, že preferujete způsob, kdy je opozice soustavně ignorována. A tento váš přístup je určitě možný, pravděpodobně z vašeho pohledu také pohodlný a dokonce i legitimní. Co ale legitimní není, je sebrat opozici právo vládu kontrolovat.

Sebrat právo ptát se na interpelacích, a to se přesně tento týden stalo. Schůze ve středu odpoledne byla přerušena do dnešního rána, přestože pro to zcela zjevně nebyl důvod. Mimořádnou schůzi Sněmovny, která se týkala jedné z kauz hnutí STAN, svolala paní předsedkyně na čtvrteční dopoledne, tedy na čas písemných interpelací. Teď vás možná překvapím, ale i když se mi to nelíbí, tak musím říct, že to chápu a toto nehodlám kritizovat. Není to tak dlouho, co jsem byla členkou vlády a rozumím, že se nechcete připravit o čas k projednávání zákonů.

Jaký byl ale důvod, že jste zrušili interpelace ústní? Existoval nějaký jiný důvod než vašich 108 hlasů? Opravdu není argumentem mimořádná schůze, u které bylo předem jasné, že nedojde ke schválení programu. Pokud kdykoli v minulém období došlo k tomu, že interpelace nebyly, dělo se to vždy pouze po dohodě s opozicí. Teď to bylo přesně naopak. Určitě si vzpomenete, že já jsem zde dávala protinávrh na přerušení schůze do čtvrtka 14.30 hodin, takže vůli opozice jste znali a rozhodně jste nemohli nabýt dojmu, že o interpelace zájem nemáme.

Náš demokratický systém je založený na tom, že se vláda zodpovídá Poslanecké sněmovně a podléhá parlamentní kontrole. Ta parlamentní kontrola je nezastupitelná a interpelace jsou její základní a nedílnou součástí. Právo na ně je dokonce zakotveno v Ústavě, konkrétně článek 53 Ústavy říká, že každý poslanec má právo interpelovat vládu nebo její členy ve věcech její působnosti. Pravidla interpelací jsou pak jasně stanovena jednacím řádem a to, jak víme, je také zákon. To všechno jste nerespektovali.

Parlamentní kontrolu už vaše koalice jednou obešla, a to navzdory názoru většiny ústavních právníků, navzdory názoru opozice a co víc, i navzdory názoru vašeho předsedy Senátu a senátní ústavní komise, složené převážně z členů vašich stran. Mluvím samozřejmě o nouzovém stavu. Přestože jsme vám jako nejsilnější klub vstřícně nabízeli jeho prodloužení o třicet dnů, tak vy jste zvolili cestu, která je minimálně z pohledu Ústavy velice sporná, a to je prodloužení nouzového stavu o 58 dní. Nebudete teď muset skládat účty po třiceti dnech, slovy paní předsedkyně Pekarové vysilující diskuse s opozicí prostě odpadne a s ní samozřejmě i ta mnohokrát zmíněná parlamentní kontrola.

Nedávno vaše vláda oslavila sto dnů ve funkci a já bych vám v souvislosti s těmi sty dny ráda položila poměrně jednoduchou otázku. Víte, kolegyně a kolegové, kolikrát za tu dobu proběhly ústní interpelace? Třikrát. Ano, všeho všudy třikrát. A přitom jen těžko by se hledala doba, kdy otázky opozice byly víc pochopitelné. Naše země se potýká s energetickou krizí, migrační krizí, inflací a s ní i ceny všeho letí vzhůru. Jsme v nouzovém stavu a přesto se jako opozice nemůžeme ptát.

Protože se vaše vláda vyhýbá parlamentní kontrole a odmítá odpovídat na pochopitelné otázky opozice a já nevím, jestli je to tím, že ty odpovědi prostě nemáte nebo nám jen chcete dokázat, že ta arogance moci našla nový strop, tak logicky hledáme způsoby, jak o těchto věcech jednat. Proto dnes já i moji kolegové budeme chtít zařadit nové body, týkající se činnosti vlády, s našimi konkrétními návrhy. Já věřím a očekávám, že se k tomu vládní koalice postaví čelem, chytne se za nos, naše body zařadí a připustí diskusi o našich návrzích.

Navrhuji bod s názvem Zrušené interpelace a zařadit ho jako první bod dnešního jednání.

Děkuji vám.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama