JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.10.2022 19:38:00

Asociálnost vládních stran opět pokořila další metu svého cynismu

Asociálnost vládních stran opět pokořila další metu svého cynismu

Komentář na facebookovém profilu k neschváleným příjmům, které jsou již započítány do státního rozpočtu pro rok 2023

 Vládní koalice ve středu protlačila Sněmovnou další ze „vzdušných zámků“ ministra financí Stanjury - rozpočet pro rok 2023. Ministrovo ohýbání legislativy, pokoutné manipulování a kouzlení s nereálnými čísly, které v tomto roce způsobilo tolik chaosu, mimo jiné i zcela zbytečné, drahé a historicky nejdelší rozpočtové provizorium, bude pokračovat i v roce příštím. Čeká nás další rok nezodpovědné politiky na hraně zákona.

Pokud by šéf státní pokladny postupoval poctivě a ne s touhou pohladit poraněné ego, musel by pro rok 2023 oznámit schodek minimálně 470 mld. Některé příjmy, které ministr započítal do rozpočtu, totiž nejsou ještě schváleny. A tyto neschválené příjmy ve výši 150 mld. (!) jsou pouhou párou nad hrncem, a pan ministr to moc dobře ví, a koná tak zcela vědomě. Je neuvěřitelné, jak absurdním a hlavně nebezpečným situacím tato vláda vystavuje naši zemi.

Silou protlačili rozpočet 2023, který mimo jiné počítá s příjmy z daně z mimořádných zisků, jejíž finální verze ještě ani nebyla schválena Sněmovnou! Navíc celkový příjem 85 mld. z této daně, který si pan ministr pouze vysnil, je i dle řady ekonomů naprosto na vodě. Celý rozpočet pro rok 2023 je jen iluzí, která tak reálně může skončit katastrofou.

V této krizové době, kdy se shání každá koruna, firmy před kolapsem volají o pomoc, se lobbistická a rozpočtově nezodpovědná vláda Petra Fialy rozhodla, že byznys, který potřebuje pomoci, jsou loterie. Tento nepochopitelný nápad, který v tichosti načetl poslanec ODS, má snížit daň z hazardu, resp. z loterií, z 35 % na 23 %! A jak jinak, má samozřejmě i podporu ministra financí Stanjury. Je to nehoráznost a výsměch všem lidem a firmám, které právě nyní bojují o holou existenci.

Lobbing tohoto druhu byznysu, který nemá žádný zásadní přínos pro společnost a je extrémně výnosný, má po letech opět spoustu prostoru a tato vláda mu evidentně ráda naslouchá. Vedle toho jsou vládní poslanci schopni se celé hodiny dohadovat s opozicí o navýšení příspěvku na mobilitu pro zdravotně postižené! Asociálnost vládních stran tak opět pokořila další metu svého cynismu.

Není to jediný a zřejmě ani poslední lobbing, kterému tato vláda ochotně naslouchá. Naposledy se nechala zlobbovat energetickými společnostmi, když přišla se systémem zastropování energií, který je náramně výhodný pouze pro výrobce elektrické energie. To, že díky tomu Češi a české firmy budou nadále platit jednu z nejdražších energií v Evropě, to je pro vládu nepodstatným problémem.

Česká republika je zemí, kde má inflace, díky vládě a lobbistům, na růžích ustláno. A s ní také vybrané spřátelené firmy a byznysové skupiny. To je ta 5koalicí proklamovaná změna - pro vybranou elitní menšinu skvělý mejdan z kapes lidí a firem, pro všechny ostatní jen nekonečná noční můra.

A tento vládní večírek pouze pro vyvolené nás bude stát v součtu 1 200 miliard v podobě souhrnného schodku, což ani tak nebude konečné číslo. Premiér a ministr financí dali hlavu na špalek a s nimi i všechny vládní strany, které jsou ochotny se na něčem takovém podílet. Protože tato párty z peněz lidí a firem jednou skončí fiaskem, vládo.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama