JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.04.2023 14:08:00

DPH na potraviny je u nás už dneska asi nejvyšší v Evropské unii

DPH na potraviny je u nás už dneska asi nejvyšší v Evropské unii

Projev na 63. schůzi Poslanecké sněmovny 20. dubna 2023 ke snížení daně na potraviny.

 Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně, pane ministře, já bych nejradši debatovala o rozpočtu, ale ctím, že jsme v bodě písemné interpelace a ctím i předmět a obsah té interpelace a budu reagovat víceméně na vaše vystoupení. Bylo věcné, takže i já budu věcná. Jenom stručně z hlediska té historie. Já jsem nebyla v první vládě, ve které bylo hnutí ANO, ale samozřejmě tu historii znám. Ano, tehdy se tam zavedly ty první tři položky, to máte pravdu a nevím, jestli zaznívalo, že budou jediné, to skutečně nemohu potvrdit. Vy jste tady byl, dobře, dobře v pořádku, ale taky, jak říkával Miloš Zeman, jen blbec nemění názory. To si myslím, že mohu tady tento citát použít. Přišla taky doba, přišlo EET, to byl jeden z faktorů, proč jsme přistoupili k rozšíření položek u třetí, u toho už jsem byla u té druhé snížené sazby, protože jsme chtěli pomoci těm sektorům ekonomiky, kde jsme primárně zaváděli EET. Víte, že třeba pro stravovací služby jsme šli tou postupnou metodou nejdřív 15 % z 21 a pak jsme dokonce přistoupili i k tomu, že jsme je dali do té desetiprocentní sazby.

A ten druhý důvod, já jsem to vždy debatovala, já jsem to nikdy neudělala tak, že bych se podívala z okna jako ministryně financí a rozhodla, že dám na vládu to snížení dalších oblastí. Já jsem debatovala tehdy s těmi sektory ekonomiky. Tím druhým důvodem byl covid. A tehdy se na nás obracely jak kulturní různé asociace, tak sportovní, tak jsme znovu jednali s gastroodvětvím. A prostě oni považovali přeřazení do druhé snížené sazby v době covidu, kdy byli v podstatě drceni dlouhodobými restrikcemi, které můžeme, víte, že jsme tady o nich mluvili mnohokrát, my si za tím stojíme, nakonec dělal to celý svět, v té době nikdo nevěděl, jak to bude a co bude - a po bitvě každý generál, tak vlastně to byla jedna z forem, jak jim pomoci. A na mě se třeba obrátil pan Kastner, určitě taky jste s ním jednal. (Obrací se na ministra Stanjuru.) Jo, tady je pan ministr v pořádku, já jsem se jenom dívala, kde jste - taky jste s ním jednal. On je člen prezidia Asociace malých a středních podnikatelů, známý restauratér. Budeme pod záštitou mě jako místopředsedkyně rozpočtového výboru, budeme příští týden dělat kulatý stůl, ale já to nechci v žádném případě politizovat. Bude to spíš na té odborné úrovni. Ano, dostal jste pozvánku, to jsem ráda, děkuju, budu moc ráda, když přijdete nebo někdo z vašich kolegů, když přijdete vy, bude to, bude to samozřejmě nejlepší, záleží na vašem čase. Já se budu snažit tam tu politiku necpat. Budou tam především mluvit lidé z oblastí. On to má podloženo čísly, on spolupracuje i s těmi firmami, které se podílely tehdy na EET, na vytváření těch různých zařízení pro využívání EET a dneska vlastně se při té příležitosti i naučili s tím nějakým způsobem dělat z toho analýzy. Takže on tam poskytne i různá data, takže nebude to jenom takové, my máme problémy a vy nám pomozte, ale bude to skutečně podloženo daty.

On říká, že začíná tady být situace, kdy gastrooblasti mimo Prahu - Praha je samozřejmě jiný svět - mimo Prahu se začínají ocitat velice natvrdo v šedé zóně a tak dále. Ale to nebude téma EET, nebude toho stolu, bude téma toho, že oni mají opravdu velké ekonomické problémy. A říkají to DPH, pokud se přesune, já nevím, kde to skončí, nakonec ta vaše pětikoaliční politická debata, jestli to bude na 21, nebo to bude na těch 14, to se uvidí, to teď nechci předjímat. Ale on říká, to bude v podstatě poslední hřebík do rakve. A on říká, že ten, kdo už to nezvládl, tak to zabalil, lidově řečeno. A ten, kdo to ještě nějakým způsobem zvládá, tak většinou se začíná teď ocitat a mluvím mimo Prahu, ocitat v šedé zóně, Ale to jsem vybrala jenom jeden segment.

Takže my jsme tehdy sledovali tím pomoci, ale chtěli jsme pomoci nejen těm odvětvím, která jsme tam zařadili, ale dali jsme tam i to vodné, stočné, teplo, to všechno byly věci, které jsme sledovali jakousi formu pomoci, protože začaly růst ceny, ale samozřejmě ne tak dramaticky jako teď.

Já chápu vaše stanovisko k těm potravinám. My jsme přišli tehdy s tím návrhem v těch našich 12 opatřeních, ať se to zastropuje. Sníží se DPH na dočasnou dobu. My jsme nemysleli na to, aby se to udělalo navždycky, na nějakou dočasnou dobu. Máte pravdu v tom, a já jsem to tady na tomto místě říkala několikrát, že DPH na potraviny je u nás v podstatě už dneska asi nejvyšší v Evropské unii. Pokud to i snížíte na 14 %, pořád bude nejvyšší v Evropské unii, to jedno procento si bezesporu nechají řetězce. Máte pravdu, že jsme mohli přesunout, naše vláda, řešili jsme jiné problémy, mohli jsme samozřejmě, řešili jsme jiné problémy, zvolili jsme tuto cestu. Zase jsme prostě, si myslím, společně i s vámi zrušili superhrubou mzdu, zrušili jsme daň z nabytí nemovitých věcí, provedli jsme úpravy v dalších oblastech.

Já si myslím, že jsme těch snížení daní, protože naše filozofie byla, vybereme lépe daně, vybereme je pomocí nástrojů, jako bylo kontrolní hlášení. Za to děkuju, že jste ho zachovali. Doufám, že to vydrží navždycky, protože tam jsme skutečně miliardy tomu rozpočtu zachránili, miliardy. Tam skončily karuselové podvody v této zemi. No, EET jste bohužel zrušili, což samozřejmě je chyba, dneska jste to uvědomují i podnikatelé.

Čili já jsem chtěla říct, ano, je to politické rozhodnutí. S těmi potravinami se bude muset něco stát. My si myslíme, že filozofie boje s inflací, ten díl, který může přinést vláda, měla být někde úplně jinde. Trváme si na tom, že se to mělo zastropovat už loni v únoru 2022 u výrobců.

Ano, nějaké kompenzace by to stálo, ale nedostali bychom se do situace, ve které jsme teď. Nakonec sám jste přiznal, Ministerstvo financí v pátek to, co tady zaznívalo ode mě, od mých kolegů prostě několikrát, že nevyberete na těch dvou daních to, co jste si napsali do rozpočtu, čili že to nakonec přiznáváte, myslím si, že včera zasedal výbor pro rozpočtové prognózy, ještě jsem neviděla tiskovou zprávu, takže určitě si ji nastuduji, ten to bezesporu potvrdí. Takže ono je to celé o tom začátku, někdy na tom začátku se mělo začít, nedopustit vůbec tady tyto obrovské nárůsty, a teď už chytáme takzvaně kočku za ocas. Takže já osobně si myslím, že chápu, co jste tady řekl, rozumím vašim názorům. Myslím si, že politicky - jsem opět připravena kdykoliv se bavit, to znovu otevírám, ale myslím si, že politicky se střetneme i v této oblasti, tak jako se střetáváme v těch dalších, to je regulérní politická debata. Mně vadí spíš jiné věci, mně vadí rozpočet, ale to si řekneme na jiném místě a prostě podrobněji, teď na to není ta správná platforma. Ale něco by se stát mělo, protože ty potraviny u nás se opravdu utrhly ze řetězu a vy říkáte, měli jsme spolu debatu, teď už ji nebudu otevírat, byl to regulérní střet dvou právních názorů, to bylo to prominutí DPH na energie, vy jste měl jiný právní názor, já jsem měla jiný názor, to už nechme být, to jsme si odehráli i mediálně. A říkáte - pak se to vrátilo zpátky. No, logicky, ale my přece nemůžeme připustit to, že ty potraviny budou - ony už teď mírně - je tam zpomalení, protože už ty ceny jsou tak vysoko, to už by snad nikdo ani nekupoval, tak my nemůžeme přece připustit, že už se to nikdy nespraví. Já chápu, že se těžko vrátíme na úroveň před energetickou krizí, ale nemůže to přece skončit tak, že si řekneme - to se nedá nic dělat a prostě takhle to bude, a kdybychom něco udělali... My jsme vždycky volali po dočasném opatření, i třeba u těch pohonných hmot jsme řekli - udělejte to dočasně. Dočasně prostě proto, že když se ty ceny vrátí, dobře, OK. (Reakce na poznámku:) Není to pravda, dočasně. My jsme také celou řadu opatření dělali dočasně i v daňové oblasti za covidu, takže já se spíš ptám: Rozumím vaší analýze, rozumím vašim postojům, nesouhlasím s celou řadou z nich, chápu, že jste nám tady řekl nějaký svůj postoj, ale víceméně jste neodpověděl na to, co se ptal můj kolega Martin Kolovratník, co tedy bude dál, co s tím bude dál. Protože ten stav je neutěšený, chápu, že nechcete jít touto cestou, ale já se tedy ptám, jaká je ta vaše cesta. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama