JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.03.2022 15:39:00

Hrajeme o čas, můžeme se dostat do bodu, kdy již bude pozdě

Hrajeme o čas, můžeme se dostat do bodu, kdy již bude pozdě

Komentář na facebookovém profilu k ekonomickým dopadům válečného konfliktu na Ukrajině

 Zdravím vás, přátelé,

válečné tažení Ruska na Ukrajině a nevinné civilní oběti, zničená ukrajinská infrastruktura a s tím spojené další utrpení ukrajinského lidu, to vše opět rezonovalo v domácích i světových médiích. Ale i ekonomické dopady konfliktu na ostatní země a jejich obyvatele.

Podporujeme vládu Petra Fialy v postoji k ruské agresi. Vítáme každou aktivitu, která může pomoci ukončit tento válečný konflikt. Proto jsem ocenila cestu českého, polského a slovinského premiéra do Kyjeva. Vnímám ji jako důležité gesto podpory ukrajinského lidu.

Počet uprchlíků, kteří hledají bezpečí a ochranu v naší zemi, se blíží ke 300 tisícům. Je povinností státu se o tyto lidi postarat, civilizovaná společnost nemůže zavírat oči nad válečným utrpením.

Chtěla bych vyzdvihnout hejtmany, kraje a samosprávy za jejich aktivní přístup v řešení uprchlické krize. Právě oni jsou v přední linii, vláda konečně vyslechla jejich apely a přijala opatření - kompenzace pro podnikatele, kteří v uprchlické krizi pomáhají a nadále hodlají pomáhat. Stát těmto subjektům musí nejen poděkovat, ale hlavně jim vytvořit důstojné podmínky.

Zároveň, a na to nesmíme nikdy zapomínat, česká společnost a firmy výrazně pociťují ekonomické dopady konfliktu. Ceny energií, potravin nadále skokově rostou. Pohonné hmoty jsou stále na ceně, která nemá obdoby. V průběhu léta nás tak čeká růst cen potravin o desítky procent. Pokud vláda svojí neaktivitou v boji s drahotou dovolí pád soukromého sektoru a kupní síly domácností, nemáme šanci se z krize dostat. Hrajeme o čas, můžeme se dostat do bodu, kdy již bude pozdě. 90 % států EU již přijala plošná opatření v boji proti růstu cen energií a pohonných hmot. Česká republika mezi nimi není. Vládo, začněte ihned jednat, potřebujeme novelu rozpočtu, plán boje s růstem cen energií, ale také strategii řešení uprchlické krize pro příští měsíce a roky.

Ve čtvrtek jsme na tiskové konferenci stínové vlády navrhli kabinetu Petra Fialy například využít očekávaného rekordního čistého zisku ČEZu 38 - 42 mld. v roce 2022. Stát bude mít výrazně vyšší dividendu.

Využití zdroje z vyššího výnosu za emisní povolenky je dalším příkladem, jak pomoci ekonomice a lidem. V horizontu 7 let získá stát nikoliv 150 mld., ale 2 až 3násobek. K tomu připočítejme vyšší příjem státu z daní díky inflaci. V lednu vyplynulo z odhadů MF, že je to neuvěřitelných 62 mld. navíc. Vláda není bez možností, ale příliš času již nemá.

Pane premiére, vládo, odložme stranické spory, půtky a boje. Dnes to není o vás, ani o nás. Je to o našich lidech a našich firmách. Nenechme je padnout, je to naše společná povinnost!

Pokud možno hezký víkend, přátelé.
Vaše Alena Schillerová

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama