JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.03.2022 20:11:00

Je něco starší než včerejší noviny? Bohužel ano...

Je něco starší než včerejší noviny? Bohužel ano...

Říká se, že není nic starší než včerejší noviny. Ve čtvrtek schválený státní rozpočet tomuto výroku konkuruje. Po dvou a půl měsících rozpočtového provizoria byl schválený rozpočet, jehož aktuálnost a schopnost reagovat na současné výzvy je nulová.

Chápu, že v době přípravy rozpočtu nastala na Ukrajině situace, se kterou současná vláda nemohla počítat. Avšak státní rozpočet již před touto krizí byl asociální. Jednotlivé nezodpovědné škrty, které byly předloženy jen kvůli vládním politickým slibům, jdou na vrub  kabinetu Petra Fialy a ministr Stanjura za ně nese plnou politickou odpovědnost. Škrty v platech ve výši 9 miliard korun při dvouciferné inflaci jsou bezohledné, asociální a nebezpečné. Vláda šetří na občanech, a to jednak na platech pro zdravotnický personál, pracovníky ve školství a kultuře, ale i na platech pracovníků úřadů práce, na které budeme v následujících měsících spoléhat. Domácnostem sníží reálný příjem a do toho jim v důsledku energetické krize extrémně rostou náklady. Místo efektivní pomoci vláda pošle občany žádat o dávky státní sociální podpory.
Dalších 15 miliard seškrtaných na investicích možná nepocítíme tento rok, je to však nezodpovědná a riskantní úspora pro naši budoucnost. 5koalice tak opakuje chybu vlády Petra Nečase. To, že je potřeba se z krize proinvestovat, jsme již zapomněli? K těmto 15 miliardám však dnes musíme připočítat další 4 miliardy korun za zrušení silniční daně, které měly být příjmem Státního fondu dopravní infrastruktury a které v tomto fondu budou chybět. 
Škrty ve výši 6 miliard korun ve zdravotnictví a dalších 14 miliard na snížení plateb za státní pojištěnce se těžko komentují. Šetřit na rezortu zdravotnictví a současně na systému veřejného zdravotního pojištění v situaci, kdy byl pojistný systém dva roky v deficitu (minulý rok 13 mld.) bylo hazardem i v době, kdy jsme ještě netušili, že situace na Ukrajině vyústí ve válečný konflikt. Dnes, když víme, že máme v České republice čtvrt milionu uprchlíků a značná část se jich stane státními pojištěnci, jde o ryzí neuváženost. Celá tato situace povede k decimaci základního fondu zdravotních pojišťoven a vysoce pravděpodobně také fondu rezervního a provozního. Zdravotní pojišťovny si nemohou dnes dovolit neplánované výdaje, naopak ve Stanjurových podmínkách se budou muset snažit o maximální úspory ve zdravotnické péči.
Jenže se změnou vývoje na Ukrajině nesouvisí pouze náklady ve zdravotnictví, je nezbytné začít počítat s reálnými výdaji, která tato situace přinese ve všech oblastech. Naše hnutí podporuje vládu v humanitárním přístupu k Ukrajině, avšak tato pomoc musí být zvládnuta tak, aby neohrožovala sociální smír u nás, to znamená investovat finanční prostředky do procesu zapojení a asimilace uprchlíků na pracovní trh ČR. Je nezbytné navýšit kapacitu úřadů práce, investovat do aktivní politiky zaměstnanosti, a taktéž zabezpečit kurzy českého jazyka. Současně musí být navýšené výdaje v rezortu školství, protože do výuky je potřeba zapojit desetitisíce nových dětí a studentů. 
Samozřejmě musí dojít i k vyšším výdajům na zajištění bezpečnosti v naší republice. Ochrana státu před venkovní agresí je základní úlohou státu. Toto státní rozpočet opět nezohledňuje. 
Stejně tak česká vláda musí myslet i na české občany. Dnešní inflace ve výši 11,1 % ohrožuje nejen nízkopříjmové domácnosti, ale jsou zasaženy i rodiny ze střední třídy. Evidujeme meziroční nárůst cen pohonných hmot a olejů o 31 %, elektřiny o téměř 23 %, zemního plynu o 28 %, například cena mouky se meziročně zvýšila o 25 % a másla o 30 %, ceny oděvů narostly o necelých 18 % a obuvi o 15 %. 
V okolních státech vlády odpouští DPH, vytváří cenové stropy, posílají jednorázové dotace domácnostem a firmám nebo jiným způsobem pomáhají zmírnit krizi. A naše vládní koalice? Jenom sedí a kouká! A přitom je to právě vláda, která z této situace profituje. Do státního rozpočtu proudí na daních od občanů desítky miliard korun navíc, které by vláda měla použít na zmírnění dopadů energetické krize. A to v podobě odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje, snížením DPH na elektřinu, plyn a teplo, snížením DPH a za stropováním cen pohonných hmot. Nemluvě o tom, že ministr Stanjura připravil stát - kvůli zrušení EET - o každoroční příjem ve výši 13 miliard korun!
Tento týden byl přijat státní rozpočet, který byl již v době jeho přípravy špatný a nedostatečný, ale dnes je už naprosto zastaralý a neaktuální. Čtvrtroční rozpočtové provizorium byla hrubá chyba a já od ministra Stanjury očekávám v následujících týdnech o několik tříd lepší reparát v podobě novely zákona o státním rozpočtu.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama