JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.11.2021 16:57:00

Myslíme si, že vzduch by bylo dobré vyčistit

Myslíme si, že vzduch by bylo dobré vyčistit

Projev na 2. schůzi Poslanecké sněmovny 23. listopadu 2021 - návrh na zařazení bodu Legitimita vzniklých poslaneckých klubů

 Dámy a pánové,

jménem klubu hnutí ANO žádám o zařazení bodu týkajícího se vzniku nových poslaneckých klubů, protože jak všichni víme, je tu potenciální problém, před kterým se zavírají oči. Asi všichni známe § 77 jednacího řádu a pokud si ho přečteme, zjistíme, že hovoří poměrně jasně. Dovolím si citovat. Odstavec 1. Poslanci se mohou sdružovat v poslaneckých klubech, a to podle příslušnosti k politickým stranám a politickým hnutím, dále jen "politická strana" je tam legislativní zkratka, za něž kandidovali ve volbách. Poslanci příslušející k jedné politické straně mohou vytvořit pouze jeden poslanecký klub a slučování klubů je přípustné.

Všichni víme, že ve volbách oba bloky kandidovaly společně, ale po volbách přesto každý subjekt založil svůj vlastní poslanecký klub. A to včetně Pirátské strany, která má pouze čtyři poslance. Jednací řád připouští možnost vzniku nového poslaneckého klubu bez ohledu na stranu, za kterou poslanci kandidovali. Ale v takovém případě je podle odstavce druhého potřeba nejméně deseti poslanců, což Piráti také nesplňují. Odstavec druhý říká, že v průběhu volebního období může být ustanoven nový poslanecký klub složený z poslanců příslušejících k jiné politické straně než za jakou byli zvoleni ve volbách, nebo nový klub poslanců, kteří se v průběhu volebního období stali nezávislými poslanci. K ustavení klubu podle věty první je třeba nejméně deseti poslanců. Na takto ustanovený klub se nevztahují ustanovení § 78 odstavec 2 a 3. Klesne-li během volebního období a tak dále.

Víme také, že na tuto věc máme opět několik právních výkladů, které jsou často v přímém rozporu. Máme tu stanovisko sněmovní legislativy, které je nám bezesporu všem dobře známo, která daný postup považuje za legitimní. Máme tu například výklady pana Hasenkopfa, který tvrdí, že takový postup není legitimní a je v rozporu se zákonem. Četla jsem i názor právníka Zdeňka Koudelky, který je stejného názoru. Četla jsem i názor pana profesora Wintra, o který se opírá sněmovní legislativa, ale on říká, byť to připouští, tak říká: Není to jednoznačné! A není tady jednoznačná úprava, zejména myšleno odstavce pátého § 77, která by nebyla problematická.

Ale jak říkám, pohledy jsou různé. O tom není sporu. Nicméně nerada bych se dostala do situace, kdy zde bude jednací řád ohýbán tak, aby vždy vyhověl síle ve Sněmovně a my tomu jen tak mlčky přihlíželi.

Náš klub a stejně tak mnoho občanů, kteří jistě píší i vám, se obává, aby Sněmovna nepostupovala v rozporu se zákonem, protože v takovém případě by byly úklony, které tyto kluby oficiálně činí, neplatné.

Myslím si, že věc je natolik závažná, abychom se jí věnovali, a jako Sněmovna vyslovili usnesením právní názor. Vnímám to jako důležité i pro budoucí vládnoucí koalici, aby byly odstraněny pochybnosti, že její poslanecké kluby nebyly od samého počátku zřízeny v rozporu se zákonem. A jasnou odpověď si zaslouží i veřejnost, která se na nás všechny v této věci intenzivně obrací. Žádám vás proto o zařazení bodu Legitimita vzniklých poslaneckých klubů. S tímto názvem: Legitimita vzniklých poslaneckých klubů. Nemyslím si, že by nám bod zabral hodně času, nebudeme ho chtít v žádném případě natahovat, ale myslíme si, že ten vzduch by bylo dobré vyčistit.

Děkuji vám.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama