JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.11.2021 18:09:00

Nepřijde mi šťastné, aby nám koalice diktovaly

Nepřijde mi šťastné, aby nám koalice diktovaly

Projev na 2. schůzi Poslanecké sněmovny 23. listopadu 2021 ke kandidatuře poslance Radka Vondráčka na funkci místopředsedy sněmovny

 Dovolte, dámy a pánové,

abych vás seznámila s nominací klubu hnutí ANO, který opět navrhl do funkce místopředsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka. A protože se na té ustavující schůzi diskutovalo převážně o volbě předsedy, dovolte mi pár slov, kterými naši nominaci odůvodním.

Jsme si vědomi, že v prvním kole nezískal Radek Vondráček potřebný počet hlasů, přesto má jednoznačnou podporu našeho klubu. Dle mého názoru byl jednoznačně dobrým předsedou, který svou funkci vykonával svědomitě, a za celé čtyři roky jsem nezaznamenala jedinou výtku ke stylu řízení schůzí, rozhodování a obecně k jeho práci, naopak pozitivní názory často zaznívají i od kolegů z obou koalic. Chtěla bych poděkovat třeba paní místopředsedkyni Kovářové, která se tento názor nebála říct ani veřejně v jednom z televizních diskusních pořadů: "Vondráček řídil Sněmovnu dobře, mohu říci výborně. Poslední vystoupení ohledně prezidenta mu velmi uškodila v očích koalice. Klub ANO je klub svrchovaný, může trvat na svých kandidátech. Nejsem nakloněna tomu, abychom kandidáty jiných stran lustrovali, ale většinový názor je takovýto a většina rozhoduje." Poděkování zaznělo na ustavující schůzi i od paní předsedkyně Pekarové Adamové a celý sál Radku Vondráčkovi poděkoval potleskem ve stoje.

Všechny důvody, které jsem zatím slyšela, se mi jeví každopádně jako zástupné a působí to na mě spíše tak, jako by zde panovala mezi koalicemi - a doufám, že to tak není - z Radka Vondráčka obava. Obava z toho, že se do vedení Sněmovny dostane člověk, který má s jejím řízením obrovské zkušenosti, důkladně zná jednací řád a procedury a který je navíc právník - jediný ve vedení Sněmovny by byl, pokud by byl zvolen. Pokud to tak je, obavy zde nejsou na místě, protože Radek Vondráček i ty uplynulé čtyři roky Sněmovnu vedl nadstranicky a férově.

Za poměrně zásadní považuji to, že ve vedení Sněmovny v tuto chvíli chybí právník, jak jsem to řekla před chvílí, a znovu to zdůrazňuji. Musím také říct, že mi nepřijde šťastné, aby nám koalice diktovaly, jaké kandidáty vybereme na místa, která nám podle poměrného zastoupení náleží. Prosím proto, abyste všechny tyto argumenty zvážili a podpořili našeho kandidáta, kterého považujeme za mimořádně kvalitního. A pokud jste jiného názoru, prosím, řekněte to tady na mikrofon, ať se může Radek Vondráček hájit.

Děkuji vám.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama