JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.03.2021 13:49:00

Schvalování bylo dokončeno v osmi členských státech

Schvalování bylo dokončeno v osmi členských státech

Projev na 7. schůzi Senátu dne 17. března 2021 k rozhodnutí Rady o systému vlastních zdrojů EU.

Děkuji za slovo, pane předsedo. Dámy a pánové, na dnešní schůzi jste zařadili bod Informace ministerstva financí k rozhodnutí Rady o systému vlastních zdrojů EU.

Za jeho zařazení vám děkuji, protože bych chtěla zdůraznit, že je to pro nás priorita. 3. března již bylo rozhodnutí projednáno na plénu Poslanecké sněmovny. Návrh rozhodnutí Rady o systému vlastních zdrojů EU tvoří součást balíčku legislativních aktů k víceletému finančnímu rámci 2021 až 2027, včetně nástroje na podporu oživení tzv. plánu obnovy. Ten vám byl představen v červenci loňského roku jako rámcová pozice vlády k těmto návrhům. Plénum Senátu svým usnesením z 22. července 2020 mimo jiné podpořilo rychlé přijetí víceletého finančního rámce nástroje na podporu oživení a systému vlastních zdrojů.

Jak jste byli informováni panem ministrem Petříčkem bezprostředně po jednání Evropské rady, dosáhli vrcholní představitelé EU 21. července po pětidenním jednání shody nad podobou VFR, a to včetně nového nástroje EU na podporu oživení ve výši 750 mld. eur a způsobu jejich financování.

Vláda ČR reprezentovaná panem premiérem Babišem tím naplnila usnesení přijaté Senátem. Po intenzivních vyjednáváních v průběhu podzimu jak s Evropským parlamentem, tak následně s Polskem a Maďarskem, se 10. prosince 2020 podařilo na úrovni Evropské rady odblokovat i patovou situaci v otázce kondicionality na ochranu rozpočtu EU a nalézt kompromisní řešení, čímž se otevřela cesta rovněž ke schválení celého víceletého finančního rámce. Celý balík legislativy k víceletému finančnímu rámci EU a k plánu obnovy, a to včetně návrhu rozhodnutí Rady k vlastním zdrojům, byl Radou a Evropským parlamentem odsouhlasen v polovině prosince.

A tím se již dostávám k samotnému obsahu nového rozhodnutí Rady k vlastním zdrojům.

Rozhodnutí nově obsahuje především klíčové ustanovení zmocňující Evropskou komisi vypůjčit si na finančních trzích peníze k financování plánu obnovy. Toto je zásadní změna oproti rozhodnutím k vlastním zdrojům schvalovaným na počátku předchozích programových období. I proto v minulosti nikdy nebyl takový časový tlak na schválení této legislativy.

Rozpočet EU bude moci být ve významnější míře než doposud využit jako garance pro výpůjčky Evropské komise na finančních trzích. Tyto prostředky budou následně v rámci rozpočtu EU použity na financování programu plánu obnovy formou grantů, např. facility na podporu oživení a odolnosti, fondu pro spravedlivou transformaci či kohezní politiky EU či budou poskytnuty členským státům ve formě půjček na financování investic a reforem definovaných v rámci jejich národních plánů obnovy.

Změny v návrhu rozhodnutí Rady k vlastním zdrojům reflektují také zavedení nového vlastního zdroje založeného na množství nerecyklovaných plastových obalových odpadů, kdy členské státy za každý kilogram nerecyklovaných plastových odpadů odvedou do rozpočtu EU 0,8 eur. Prostředky z tohoto vlastního zdroje částečně nahradí stávající zdroj z HND. Aby však mohlo rozhodnutí k vlastním zdrojům vstoupit definitivně v platnost, musí být nejdříve v souladu s unijním právem schváleno rovněž v členských státech. V jednotlivých zemích proto nyní probíhá proces národního schvalování rozhodnutí. V současné době máme informaci, že schvalování bylo dokončeno v osmi členských státech. Cílem a snahou je dokončit toto schválení již v průběhu letošního jara, aby bylo možné prostředky z plánu obnovy využívat co nejdříve. Projednání rozhodnutí Rady k vlastním zdrojům v obou dvou komorách Parlamentu ČR je tedy důležitým krokem, který následně umožní vládě ČR notifikovat schválení tohoto právního aktu na národní úrovni. Děkuji vám za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama