JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.11.2022 11:46:00

Vláda si oblíbila silový styl vládnutí

Vláda si oblíbila silový styl vládnutí

Komentář na facebookovém profilu ke stylu práce vlády Petra Fialy.

Vláda Petra Fialy má velký problém. Bez zneužívání nástrojů parlamentní demokracie a ve standardním legislativním procesu nedokáže prosadit již téměř nic. Jsou tak nebývale pošlapávána práva opozičních stran a jejich téměř 2 milionů voličů. Vláda, která se zaštiťuje transparentností, je právě tou nejméně transparentní porevoluční vládou, která se pohybuje na samotné hraně Ústavy.

V rozmezí dvou týdnů, jsme byli svědky čistě silových postupů při schvalování zákonů. Poté, co byl k daňovému balíčku před 2 týdny neuvěřitelným způsobem přijat pozměňovací návrh Zbyňka Stanjury o mimořádné dani (windfall tax), je zde další chaos a varování pro parlamentní demokracii. Vláda Petra Fialy včera protlačila energetický zákon, a to opět ve stavu legislativní nouze, který vláda sama navrhuje a schvaluje jej předseda Sněmovny (TOP 09).

Upozorňuji, že důvody pro stav legislativní nouze jsou dle Jednacího řádu Sněmovny výlučně tyto:

  • ohrožení základních práv a svobod občanů
  • ohrožení bezpečnosti státu
  • hrozba značných hospodářských škod pro stát

Ani jedna z uvedených hrozeb nenastala.

A já se ptám, pane premiére Fialo, budeme každý příjmový zákon schvalovat ve stavu legislativní nouze? Jako právník říkám, že s tím mám obrovský problém. A Vy, jako premiér, a doufám, že premiér země, která je stále ještě demokratická, byste měl mít také.

Shrnu to, k čemu dochází za vlády kabinetu Petra Fialy a plíživě se stává normou:

  • vládní koalice opakovaně účelově obchází standardní legislativní proces
  • vládní koalice opakovaně brání standardnímu připomínkovému řízení
  • vládní koalice opakovaně zkracuje práva výborů parlamentu
  • vládní koalice opakovaně silově zkracuje práva opozice a tím i práva jejích voličů

Již při schvalování daně z mimořádných zisků měla parlamentní opozice minimum času, a to v řádu jedné dvou hodin, aby uplatnila pozměňovací návrhy. Žádné připomínkové řízení, žádná možnost diskuze, žádné propočty, žádná možnost projednání ve výborech sněmovny. To je nebývalé a znepokojivé vynechání standardních parlamentních procesů.

Vláda si oblíbila silový styl vládnutí, kdy zneuživá nástroje jako je například schvalování v legislatiní nouzi, pro kterou neexistuje jediný ospravedlnitelný důvod.

V případě těchto dvou daní upozorňuji, že zde existuje obrovské riziko protiústavnosti. A nelze opomenout ani velké nebezpečí, že stát tyto příjmy v očekávané výši ani zdaleka nevybere.
Malý příklad toho, jak pracuje ministr financí Stanjura, tentokrát ve spolupráci s ministrem Síkelou:

Když se před 2 týdny projednávala mimořádná daň, odhadované příjmy z ní, dle ministra Stanjury, byly 85 miliard. V rozpočtu pro rok 2023 je 100 miliard celkových příjmů z mimořádné daně a odvodu ze stropů. Rozpočet tedy počítá s příjmem 15 miliard z odvodu ze stropů. Ovšem v důvodové zprávě k zákonu je uveden přínos 80 miliard z odvodu, tedy ne 15 miliard a zpráva také počítá s poklesem výnosu z mimořádné daně o 40 mld. Takže výnos z daně nemá být 85 miliard, ale teď už 45 miliard!

Co je tedy pravda, jak se v tom máme jako opozice, se kterou vláda nic nekonzultuje, zorientovat? Kde jsou propočty, odhady, kde je analýza dopadů na ekonomiku? Odpovím na to sama - nikde! Nic takového prostě vláda nemá.

Během několika dní se propočty od sebe liší v řádu desítek miliard! Něco jiného je v rozpočtu, něco jiného je v důvodové zprávě. Ministři financí a obchodu a průmyslu se rozhodují podle toho, jak se právě vyspí? Jak se jim to zrovna hodí, aniž by měli jakékoliv propočty a analýzy pro svá rozhodnutí? Navíc spolu tito dva ministři nejspíš nekomunikují, jinak by se jejich čísla nemohla tolik lišit.

Místo toho, aby vláda zavedla cenové stropy u výrobců energií, k čemu ji vyzýváme již od jara, raději řeší složité a kontroverzní daně, které nejsou její ministři schopni ani odpovědně připravit. Pokud by zastropovali u výrobců již na jaře, nemusela vládní koalice vymýšlet zákony, které uvrhly část soukromého sektoru do velké nejistoty. A ta nakonec může vyústit v exodus firem.

Pane premiére Fialo, toto je neuvěřitelný hazard, dáváte všanc ekonomiku a osudy lidí této země. A k tomu mandát rozhodně nemáte.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama