JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.12.2021 11:49:00

Žádná možnost reparátu v letošním roce již nebude

Žádná možnost reparátu v letošním roce již nebude

Projev na 4. schůzi Poslanecké sněmovny 15. prosince.

Děkuji, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, Poslanecká sněmovna je někdy hanlivě nazývána zlatou klecí či věží ze slonoviny, nebo-li místem, kde se scházejí lidé poněkud odtržení od reality.

Musím bohužel konstatovat, že pokud se Sněmovna skutečně odmítne zabývat zákony, které mají jediný cíl, a to řešit palčivý problém všech tuzemských domácností, tedy raketově rostoucí ceny energií a plynu, vyšle veřejnosti jasný signál, že to tak skutečně je.

Všichni přitom vidíme, jak letí nahoru ceny emisních povolenek. Dříve nemyslitelná hranice 100 euro za jeden kus emisní povolenky je tak říkajíc na dosah. Například v pondělí se prodávaly za 84 euro, tedy téměř třikrát dráž, než na počátku roku. Výsledkem není nic jiného, než další tlak na zdražování, bohužel zdaleka nejen elektřiny, a tedy závažné strádání zejména sociálně nejzranitelnějších jako jsou samoživitelé nebo důchodci.

Z aktuálního jednání vicepremiéra Havlíčka se zástupci energetického byznysu dokonce vyplynulo, že příští rok vzrostou ceny elektřiny o 30 až 70 %. Ceny plynu pak dokonce až o 70, tak jak jsem říkala před chvílí. Dopady na běžnou domácnost budou tedy dramatické. Pokud plynem či elektřinou i topí, mohou být přímo ekonomicky likvidační.

I když se to nastupující vládě nelíbí a hází našim snahám klacky pod nohy, není pochyb, že úloha státu je být v energokrizi aktivní. A tak se k ní také od počátku naše končící vláda staví. Právě proto jsem prominula DPH z elektřiny a plynu do konce letošního roku, díky čemuž průměrná domácnost ušetří jen za listopad a prosinec několik set korun. A protože je DPH evropsky regulovanou daní, zároveň jsem ihned iniciovala jednání s Bruselem o možnosti zrušení 21 % DPH na celý příští rok. Téma dočasné výjimky jsem před pár dny osobně konzultovala s EU komisařem pro ekonomiku Gentilonim (?). Vyjádřil pro naši situaci pochopení a je připraven na další diskusi. To je silný politický vzkaz, kterým říká - diskutujte na politické úrovni, vnímám vaši složitou energetickou situaci a podstatná je dočasnost této výjimky. Proto ji navrhujeme na rok 2022.

Společně s vicepremiérem Karlem Havlíčkem a ministrem Richardem Brabcem jsme připravili současně balík tří zákonů, které mohou lidem na energiích ušetřit další tisíce korun ročně. Třeba předkládanou novelu zákona o DPH anebo zákon, díky kterému by přes čtyři milióny domácností výrazně ušetřily na cenách energií, protože by se jim cena na faktuře snížila o poplatek za podporu obnovitelných zdrojů. Dělá to až 1500 Kč.

Lidé, kteří mi často píší a se kterými jsem v kontaktu, vůbec nedokázali uvěřit tomu, že pětikoalice návrh na projednání těchto zákonů v Poslanecké sněmovně shodila se stolu. Nepochopitelné. Ale nevzdali jsme to a když to nešlo projednat na řádné schůzi, posbírali jsme podpisy nutné pro svolání mimořádné schůze. A pořád věřím, že když můžeme udělat něco pro lidi, politikaření půjde stranou a potřebné zákony, které mnoha domácnostem mohou pomoci, se podaří prosadit.

Argumenty, že naše opatření nefungují, jsou zástupné a nepravdivé. Nemají oporu v realitě a já je mohu doložit konkrétními čísly. Poslední zprávy Českého statistického úřadu o meziměsíčním a meziročním vývoji spotřebitelských cen vysloveně hovoří o tom, že odpuštění daně na energie mělo vliv nejen na nižší listopadový růst inflace, ale také na přímé snížení cen energií a plynu. Cena elektřiny v listopadu podle Českého statistického úřadu poklesla o 16,2 % a zemního plynu o 11,5 %, což se zároveň příznivě odrazilo na meziměsíčním poklesu cen v oddíle bydlení. Průměrná domácnost díky tomu ušetřila stovky korun. Pro rodinné rozpočty možná nijak závratná suma, na druhou stranu zklidnění situace a zejména před Vánoci i nezanedbatelný psychologický efekt.

Také podle mnoha ekonomů bankovních institucí, jak se můžete přesvědčit v otevřených zdrojích, mělo odpuštění DPH větší sílu než předpokládali a vysvětluje celou odchylku jejich původních vyšších odhadů inflace oproti výsledné nižší listopadové skutečnosti.

Říká se, že pokud je někdo jediný, kdo něco udělat může, tak to udělat musí. Tím, kdo dnes může pomoci miliónům českých domácností od tíhy energokrize, je 200 poslanců této Sněmovny. Věřím, že se budou rozhodovat především v souladu se svým poslaneckým slibem a ne politickým zadáním blokovat cokoli jenom proto, že to předložila končící vláda. Obávám se totiž, že žádná možnost reparátu v letošním roce již nebude.

Děkuji vám. (Potlesk.)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama