JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.10.2019 9:59:09 - karvanova.A

Dobrý den paní doktorko.

Četla jsem si vaše odpovědi na dotazy čtenářu a zaznamenala jsem odpověd ohledně minimální mzdy v ČR,kde jste odpověděla,že víte,že v ČR je nízká minimální mzda než v některých státech EU. Já jsem chtěla jen napsat,že nejde o některé státy EU,ale že máme nižší minimální mzdu než POLSKO, A SLOVENSKO, což se ještě nikdy nestalo aby se čeští pracující měli huř než na Slovensku či v Polsku.- Za doby Kalouska,kterého také nemusím byla minimální mzda v ČR daleko vyšší než na SLOVENSKU ČI V POLSKU,tedy musím konstatovat,že tady vláda ANO není schopna držet ani krok s takovými zeměmi jako je Polsko a Slovensko,já jen doufám paní doktorko,že to nemá nic společného s tím,že pán premiér zaměstnává 40 000 lidi a tímto podhodnocením mezd v ČR oproti Polsko a Slovensku vydělává miliardy na občanech které zaměstnává,doufám,že by jste se k něčemu takovému nepropůjčila a že se pletu,tedy nemyslím si ,že se pletu ale chtěla bych se plést. Pěkný den přeji Karvanová

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.12.2019 9:34:43 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,
 
co se týče zvyšování minimální mzdy, v tomto směru předchozí vlády zaspaly. V lednu 2007 se minimální mzda navýšila na 8 000 Kč a na této úrovni zůstala dlouhá léta. Až teprve v posledních letech se navyšuje pravidelně – od léta 2013 postupně vzrostla o 5 350 Kč až na současných 13 350 Kč.
 
A v tomto opakovaném navyšování minimálních výdělků pokračujeme. Nedávno jsme se dohodli na dalším růstu minimální mzdy, která bude od ledna dosahovat už 14 600 Kč. Oproti období vlád, ve kterých zasedal i Vámi zmíněný pan Kalousek, tak bude minimální mzda vyšší už o 82,5 %!
 
Navíc není pravda, že by v té době byly minimální výdělky v ČR mnohem vyšší než v Polsku nebo na Slovensku. Se Slovenskem je úroveň minimální mzdy po přepočtu do korun srovnatelná. A s Polskem se srovnávat nemá cenu, protože my máme 8 minimálních mezd. Na minimální mzdu je totiž navázána i tzv. zaručená mzda.

Zaručená mzda představuje nejnižší možný výdělek, na který má zaměstnanec nárok podle své odbornosti a složitosti práce. Řada povolání podle zákona vůbec nemůže být odměňována nejnižší minimální mzdou, ale daleko vyšší. A jestliže se zvýší minimální mzda, stoupne spolu s ní i zaručená mzda. Proto musí růst minimální mzdy odpovídat ekonomické realitě. To znamená, že při debatách o jejím navyšování musíme myslet i na to, abychom neúměrně nezatěžovali podnikatelský sektor.
 
I přesto minimální mzdu navyšujeme opakovaně, čímž splácíme dluh po předchozích vládách. A dodávám, že v posledních letech rostla minimální mzda rychleji než průměrné výdělky.
 
Mějte se hezky.
Alena Schillerová