JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.06.2021 9:46:20 - Sardinka

Populismus v přímém přenosu

Je zajímavé, že důchodcům přidáváte vždy před volbami. Proč jste za celé čtyři roky, co čtyři, ale osm let nepřišly s nějakým řešením nízkých důchodů a celkově nízké životní úrovně důchodců?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.09.2021 18:54:06 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,

životní standard našich důchodců je naprosto prokazatelně dlouhodobou prioritou této vlády. Od jejího nástupu jsme důchody významně zvýšili. Mezi lety 2015-2021 jsme upravili valorizační schéma a zvýšili základní výměru důchodu. V krizovém roce 2021 si naši důchodci průměrně přilepšili o 839 Kč měsíčně. Průměrný měsíční důchod se od roku 2015 zvýšil o více než 4 000 Kč. Díky tomu se podařilo překonat papírový plán vlády, aby průměrný starobní důchod v České republice činil více než 15 tisíc Kč. Podle aktuálních propočtů dosáhne v příštím roce důchod 16 195 Kč. Jsme si dobře vědomi toho, že životní náklady důchodců rostly zhruba o půl procentního bodu rychleji než běžná inflace. I proto jsme nad rámec zákonné valorizace vyplatili příspěvek k důchodu pět tisíc korun.

Vyspělá společnost se pozná mimo jiné podle toho, jak se dokáže postarat o ty, kteří jsou slabší, starší nebo nějakým způsobem znevýhodněni ve svém přístupu na trh práce. To, jakým způsobem se která země staví ke svým seniorům, vypovídá také o tom, jak se staví ke své vlastní minulosti. Ale nejen minulosti. Je to také důležitý signál směrem k té části populace, která je momentálně ekonomicky aktivní. Ukazuje, s jakým přístupem mohou počítat dnešní mladí, až za několik desítek let budou potřebovat pomoci od těch, kteří se právě narodili nebo teprve narodí.

Jsem hrdá na to, že ve srovnání s rokem 2014, kdy průměrný důchod dosáhl sotva 11 tisíc, si příští rok senior ročně přilepší v průměru o více než 62 tisíc korun.

Zdraví
Alena Schillerová