JUDr., Bc. Richard Pokorný, Ph.D.

Raději čestného nepřítele než nečestného přítele.
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.04.2020 22:59:40

Pracujme z domova i po pandemii

Pracujme z domova i po pandemii

Samoúčelnou amerikanizaci češtiny nemám rád. Když můžeme říct srozumitelně česky "práce z domova", proč se nutit do pojmu "home office"? Ať však česky či anglicky, využití této formy práce je mimořádně přínosné nejen v době koronaviru.

Práce z domova je totiž výhodná pro všechny. Zaměstnanec nemusí sedět v kanceláři, úkoly plní v pohodlí domova. Šetří mnoho času (cesty do/z práce), nákladů (MHD, benzín, parkování, závodní stravování atd), může si plnění úkolů lépe zorganizovat atd. Nemusí přecházet různé nemoci a přenášet je na kolegy. Nepotřebuje ošetřovné a není v neschopnosti, když mu dítě onemocní chřipkou.  A pokud je potřeba něco konzultovat osobně a nestačí internet ani telefon, na pracoviště může kdykoliv zajet.

Náklady šetří i celá společnost, je méně aut v ulicích, prázdnější MHD, šetříme i životní prostředí. Zaměstnavatel rovněž profituje, neboť i on šetří náklady a starosti. Domácí pracovní režim je vhodný též pro maminky s malými dětmi, výborně se uplatní i zdravotně postižení. Práce z domova staví na 1. místo rodinu a podmínky zaměstnance, přičemž však výhody z ní plynou úplně všem. Vzácná kombinace a tím i imperativ k masivnímu využití.

Sám jsem řadu let pracoval jako externí akademický pracovník jedné české vysoké školy, pro kterou jsem zpracovával oponentní posudky bakalářských, diplomových a rigorózních prací. Práce studentů mně studijní oddělení posílalo v elektronické podobě, posudky jsem odesílal mailem. Měl jsem termín splnění, ale nikdo mně nemluvil do toho, zda budu pracovat ráno či večer, jestli při práci svačím, či jaké mám oblečení. Přál bych tak příjemné pracovní podmínky každému pracujícímu všude, kde jej z povahy věci lze realizovat.

Je jasné, že řadu profesí tímto způsobem vykonávat nelze - např. zubař těžko ošetří distančně zub. Epidemie však ukázala, že hranice lze velmi flexibilně posunovat ve prospěch práce z domova. Je to začasté jen otázka zvyku. A bohužel libovůle zaměstnavatele.

Koho prací z domova nepotěšíme? Různé „manažerské“ mravní pokřivence, kteří rádi zneužívají své postavení k maximalizaci osobního prospěchu na úkor druhých či šikaně zaměstnanců - dojít šéfovi nakoupit, nezákonné přesčasy, vyžívání se v iluzi o své absolutní moci atd., kdo chce anglicky, pak tedy "bossing". Boj proti těmto společenským patologiím je dalším argumentem pro práci z domova.

Jak "pomůže" koronavirus? Zaměstnavatelé chtějí peníze od státu - ten může bonifikovat ty zaměstnavatele, kteří budou práci z domova podporovat a pro některé formy podpory to dát jako podmínku. A až epidemie odezní, měli bychom prosadit změny zákoníku práce, který by práci z domova kodifikoval jako nárok zaměstnance v každém zaměstnání, které to z povahy věci umožňuje.

Buďme kreativní a vše špatné nadělené koronavirem se pokusme přetavit v pozitivní změny ve fungování společnosti. Podpora práce z domova je jednou z nejjednodušších možností.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama