JUDr. Bohumil Šimek

  • BPP
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.03.2017 9:17:00

Rozhodnutím odborů jsem zklamán

Rozhodnutím odborů jsem zklamán

Vyjádření hejtmana Bohumila Šimka a náměstka Romana Hanáka k případné stávce řidičů autobusů:

„Rozhodnutím odborů jsem zklamán. Na pondělním jednání, kde jsme opět podrobně vysvětlili dopravcům i zástupcům odborů, v jaké složité právní situaci se náš kraj nachází, byly nabídnuty varianty řešení i stanoven další společný postup. Jednání bylo věcné, bez emocí, a následující den se z tisku dozvídám, že kraj se k problému staví liknavě. Znovu opakuji, že Jihomoravský kraj situaci spojenou s navýšením mezd od samého počátku velmi aktivně řeší, přestože nastala rozhodnutím vlády. Proběhlo několik jednání u nás na krajském úřadu a také já jsem tento problém vysvětloval jednotlivým členům vlády osobně i prostřednictvím Asociace krajů. Když se po těchto jednáních ukázalo, že vláda nebude na nákladech vzniklých jejím rozhodnutím participovat, hledali jsme řešení v úrovni kraje. Ale je to jen dočasné řešení. Stále trváme na tom, že o systémovém řešení by měla rozhodnout vláda. A v tomto smyslu hodláme dále jednat,“ řekl hejtman Bohumil Šimek. 
Dopravci v rámci Integrovaného dopravního systému JMK plní svou zákonnou povinnost a navýšení mezd řidičům jezdícím na linkách v závazku veřejné služby vyplatili. 
Kraj také dále postupuje v hranicích, které mu umožňuje zákon o zadávání veřejných zakázek, a rozhodl o uvolnění 100 milionů korun na úhradu zvýšených nákladů dopravců v letošním roce. Dopravci si aktuálně vybírají, zda budou pobírat v letech 2017 a 2018 příspěvek 2,85 korun na vozokilometr, či zda příspěvek rozloží na celou dobu trvání smluv. 
Smlouvy mohou také s třicetiměsíční lhůtou vypovědět. Je nutné podotknout, že současné nastavení legislativy Jihomoravskému kraji žádné jiné možnosti neposkytuje. 
Jihomoravský kraj si je vědom provizornosti tohoto řešení, proto se se zástupci dopravců a odborů setkává na pravidelných jednáních u kulatého stolu, z nichž poslední proběhlo 14. března 2017 za účasti předsedy Odborového svazu dopravy Luboše Pomajbíka a předsedy jihomoravské pobočky Svazu Libora Weinsteina.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama