JUDr. Daniela Kovářová

  • Plzeň-jih
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.06.2010 8:30:00

Ministerstvo je otevřeno všem diskusím

Ministerstvo je otevřeno všem diskusím

Ministryně spravedlnosti zahájila sněm exekutorů.

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová dnes vystoupila na 16. sněmu soudních exekutorů. Sněm se sešel především za účelem projednání stavovských předpisů a jejich novelizací, volby členů zkušební a kárné komise a zaujetí stanoviska k otázce územního principu. Ministryně spravedlnosti ve svém příspěvku zejména bilancovala uplynulý rok. Činnost exekutorů a zkvalitnění exekučního řízení je jedním z hlavních témat, kterým se po dobu svého mandátu věnuje.

Ministryně spravedlnosti shrnula ve svém vystoupení základní data: „V roce 2009 přišlo 718 návrhů nařízené exekuce, ministerstvo spravedlnosti eviduje 499 stížností, ve 12 případech uskutečnilo kontrolu exekučních úřadů. Při té příležitosti bylo uloženo 44 výtek a podáno 40 návrhů na zahájení kárného řízení - 12 jich podala komise Exekutorské komory, 2 soudy, zbylé potom ministerstvo spravedlnosti. "

Dále se zaměřila na jednání probíhající mezi ministerstvem spravedlnosti a Exekutorskou komorou: „Ministerstvo spravedlnosti je po celou dobu mého působení ve funkci ministryně otevřeno všem diskusím, jejichž výsledkem by měl být náš společný cíl: kvalitní proces exekučního řízení. Bohužel se nepodařilo najít společné stanovisko. Někteří představitelé Exekutorské komory zcela odmítli komunikovat," uvedla Daniela Kovářová.

Jedním z nejdiskutovanějších témat je pro exekutory otázka územního principu. Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová v této souvislosti rozhodla o zřízení expertní skupiny, která se bude právě řešením možného principu teritoriality primárně zabývat.

Výběr exekutorů

Na konci roku 2009 vypsalo ministerstvo spravedlnosti výběrové řízení na neobsazená místa exekutorských úřadů, na jehož základě bylo posléze jmenováno 5 exekutorů. V březnu letošního roku potom ministerstvo vypsalo výběrové řízení na obsazení 52 volných míst exekutorských úřadů, které stále ještě probíhá. V současné době ministerstvo spravedlnosti připravuje výběrové řízení na obsazení dalších 4 exekutorských míst, jež se v mezidobí uvolnila.

„Hlavním cílem pro nás pro všechny musí být vždy dodržení podstaty exekutorské činnosti, která by měla být především kvalitní veřejnou službou, tedy vymáhání práv zákonnou cestou, nikoliv do extrémů zacházející proces zbavujících lidskosti," uvedla závěrem svého vystoupení ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

Včerejší den byl Mezinárodní unií soudních exekutorů vyhlášen jako Mezinárodní den soudních exekutorů. Exekutorská komora ČR využila této příležitosti především ke zdůraznění potřebnosti a nutnosti této profese.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama