JUDr. Daniela Kovářová

  • Plzeň-jih
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.06.2010 18:09:00

Nezákonně zadržovaným bylo vyplaceno 688 000 Kč

Nezákonně zadržovaným bylo vyplaceno 688 000 Kč

Ministerstvo analyzovalo všechny žádosti o odškodění za omezení osobní svobody.

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová obdržela průběžnou analýzu prověřující všechny případy žádostí o zadostiučinění za omezení osobní svobody za rok 2009. Ze zprávy vyplynulo, že se jedná o 82 případů, z nichž bylo již  35 vyřízeno a další jsou postupně vyřizovány.

Žádostem o zadostiučinění za nemajetkovou újmu bylo vyhověno ve 13 případech, proplaceno bylo celkem 688 300 Kč. Nejnižší částka činila 300 Kč za den nezákonné vazby; tato částka vychází z aktuální minimální mzdy. Řada žadatelů k tomu obdržela i náhradu škody skutečné, tedy například za ušlý zisk či náklady na obhajobu.

V dalších 7 případech vyplatilo ministerstvo spravedlnosti alespoň náhradu škody skutečné, nikoli náhradu za omezení osobní svobody; v těchto případech totiž buď nebylo o zadostiučinění za nemajetkovou újmu požádáno, nebo byl nárok na něj promlčen.

Ze zprávy dále vyplynulo, že počet nedodělků u žádostí o peněžitou satisfakci za nemajetkovou újmu způsobenou porušením práva v přiměřené lhůtě setrvale klesá. Cílem ministerstva je, aby v řádu několika málo měsíců v této oblasti nebyly žádné nedodělky.

„Mojí prioritou bylo, jak jsem před nedávnem avizovala, přednostně vyřídit zejména věci napadlé v roce 2009, což se až na několik málo výjimek opravdu podařilo. Dobrou zprávou je i to, že je vyřizováno více věcí, než činí roční nápad. Z toho je zřejmé, že opatření, přijatá za účelem zrychlení vyřizování věcí a snížení množství nedodělků, byla efektivní. Upřímně doufám, že se v tomto trendu bude pokračovat i nadále," uvedla Daniela Kovářová.

Jitka Zinke, tisková mluvčí ministerstva spravedlnosti
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama