reklama

JUDr. Daniela Kovářová

  • Plzeň-jih
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.04.2010 9:19:00

Stát musí převzít odpovědnost

Stát musí převzít odpovědnost

Ministerstvo spravedlnosti mění taktiku v odškodňování

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová dnes představila nový přístup ministerstva spravedlnosti v odškodňování (pozn. konkrétně v přiznávání zadostiučinění za nemajetkovou újmu) v případě nezákonné vazby. Na základě analýzy vývoje odškodňování, kterou si nechala zpracovat, zadala ministryně prošetřit všechny případy žádostí o peněžité zadostiučinění za nezákonnou vazbu či jiné omezení osobní svobody. Tam, kde byla vazba prokázaně nezákonná, bude neprodleně vyplaceno zadostiučinění.

Z analýzy vyplynulo, že bylo v loňském roce podáno 2592 věcí, vyřízeno 2962 a na odškodném proplaceno celkově téměř 93 milionů Kč. V převážné většině jde o žádosti o náhradu škody, způsobené v souvislosti s trestním stíháním či vazbou, nesprávným úředním postupem soudů ve věcech občanskoprávních a také žádosti o peněžité zadostiučinění za nepřiměřenou délku soudního řízení. Z údajů vyplynul rovněž fakt, že se za současného vedení ministerstva spravedlnosti daří vyřizovat více věcí, než činí roční nápad, zároveň se také podařilo snížit počet žádostí s překročenou lhůtou k mimosoudnímu projednání.

„Jsem přesvědčena o tom, že v případě, je-li jasně prokázáno, že stát chyboval, musí za svou chybu také převzít odpovědnost. Proto jsem zadala prošetřit do dvou měsíců všechny případy žádostí o odškodnění za nezákonnou vazbu a v případě, kdy bude jasně prokázáno, že byla skutečně nezákonná, vyplácet odškodné. To bude činit minimálně 300 Kč za den, což je částka vycházející z aktuální minimální mzdy. Přijali jsme taková opatření, aby se zrychlilo vyřizování věcí, snížilo množství nedodělků a aby bylo vše vyřizováno v dané šestiměsíční lhůtě," sdělila Daniela Kovářová.

V letošním roce již vyplatilo ministerstvo spravedlnosti za první tři měsíce odškodné ve výši více než 51 mil. Kč.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama
reklama