JUDr. Daniela Kovářová

  • Plzeň-jih
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.06.2010 13:42:00

Tvrdší pravidla pro neplatiče výživného

Tvrdší pravidla pro neplatiče výživného

Ministryně spravedlnosti zahájila druhou etapu určování výživného.

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová včera předsedala dalšímu jednání expertní skupiny k otázkám výživného. Prvním výstupem této skupiny byla doporučující tabulka k určení výše výživného, která již v praxi funguje a používají ji soudci i rozvádějící se rodiče. Nyní se pracovní skupina zaměří na otázku, jak zjistit příjem rodiče. Základním mottem skupiny i paní ministryně je přitom větší ochrana dětí.

Jednání se zaměřilo na základní cíl druhé etapy určování výživného, tedy na vytyčení problematických okruhů spojených s určováním výše příjmu rodiče, který nemá dítě ve své péči. Takovými okruhy je například zatajování přijmu rodičem, nezdaněné příjmy nebo zjištění příjmu u osob samostatně výdělečně činných.

„Komise se shodla na základní zásadě, podle níž má rodič nezaopatřených dětí primární povinnost se o ně postarat. Ministerstvo spravedlnosti nyní zpracuje analýzu zahraničních zkušeností a možnosti případných legislativních změn, s tím že konkrétní výstupy a doporučení budou projednány 22. června v rámci kulatého stolu, tedy diskusního setkání k problematice výživného, které ministerstvo spravedlnosti organizuje ve spolupráci s Justiční akademií a vydavatelstvím EPRAVO," uvedla Daniela Kovářová.

Včerejšího jednání pracovní skupiny byli kromě ministryně spravedlnosti jako obyčejně přítomni zástupci ministerstva spravedlnosti, ministerstva práce a sociálních věcí, soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 8 Hana Nová a děkanka Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci profesorka Milana Hrušáková.

Jitka Zinke, tisková mluvčí ministerstva spravedlnosti
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama