JUDr. Daniela Kovářová

  • Plzeň-jih
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.05.2010 20:04:00

V čase krize je soudců třeba dvojnásob

V čase krize je soudců třeba dvojnásob

Prezident republiky jmenoval 38 nových soudců.

Prezident republiky Václav Klaus dnes, na návrh ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové, ke kterému se vláda dne 24. 5. 2010 vyjádřila kladně, jmenoval 38 nových soudců. Ke jmenování došlo na základě potřeb přirozené obměny soudců.

Všichni nově jmenovaní splňují zákonem stanovené předpoklady pro funkci soudce a souhlasí se svým přidělením k určitému soudu. Byli vybráni po zhodnocení jejich odborné připravenosti a morálních kvalit. Z celkového počtu 38 kandidátů je 17 z řad justičních čekatelů a 10 z řad asistentů soudců. Zbylí kandidáti jsou z jiné právní praxe. Většině nových soudců je mezi 30 a 40 roky.

Nově jmenovaní posílí Městský soud v Praze, Krajský soud v Praze, Krajský soud v Českých Budějovicích, Krajský soud v Plzni, Krajský soud v Ústí nad Labem, Krajský soud v Hradci Králové, Krajský soud v Brně a Krajský soud v Ostravě.

„Vzhledem k tomu, že i v souvislosti s ekonomickou krizí zaznamenávají soudy výrazný nárůst agendy, zejména v insolvenčních a exekučních řízeních, je personální zajištění justice významné. Nicméně, přestože je zde trend stále se zvyšujícího nápadu jednotlivých agend projednávaných a rozhodovaných soudy, nedochází k navyšování počtu soudců, pouze k přirozené výměně, která je dána především odchody na rodičovskou dovolenou a dlouhodobě nemocnými soudci," uvedla ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

K 1. 5. 2010 bylo v České republice evidováno 3061 soudců, plánovaný počet soudců je 3062; 170 soudkyň je na rodičovské dovolené a 4 soudci jsou dlouhodobě nemocní.

Jitka Zinke, tisková mluvčí ministerstva spravedlnosti
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama