JUDr. Daniela Kovářová

  • Plzeň-jih
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.04.2010 9:50:00

Zefektivnění vymahatelnosti dluhů

Zefektivnění vymahatelnosti dluhů

Ministryně spravedlnosti připravila změnu vyhlášky upravující odměnu exekutorů.

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová připravila změnu vyhlášky, která upravuje odměnu exekutorů. Cílem je zkvalitnění procesu tak, aby byla lépe naplňovaná podstata exekučního řízení, tedy vymožení dlužné částky.
 
Předkládaný návrh stanoví, že v případech ve vyhlášce taxativně uvedených bude mít soudní exekutor nárok na sníženou odměnu, a to ve výši 50 % odměny, půjde-li o exekuci ukládající zaplacení peněžité částky, a ve výši 30 % odměny, půjde-li o exekuci ukládající jinou povinnost než zaplacení peněžité částky.

Snížená odměna bude soudnímu exekutorovi náležet  např. v případech, kdy bude dlužník nebo osoba s ním společně posuzovaná podle zvláštního právního předpisu pobírat příspěvek na živobytí a bude tedy ve stavu hmotné nouze, kdy bude dlužník nezletilý nebo půjde-li o exekuci k vymožení výživného nezletilého dítěte. Dále bude snížená odměna exekutora tehdy, bude-li dlužníkem např. občan se zvlášť těžkým zdravotním postižením a potřebou průvodce (ZTP/P) nebo osoba pobírající příspěvek na péči. Stejně tak dojde ke snížení odměny v případech, kdy hradí náklady exekuce věřitel, protože byla exekuce zastavena např. pro nemajetnost dlužníka nebo z důvodu úmrtí dlužníka.

„Problematiku exekucí dlouhodobě sleduji. Mým cílem v této věci je zajištění nástrojů ke zkvalitnění exekučního řízení. Změna vyhlášky je možnost, která je v mé pravomoci. Od úpravy odměn soudních exekutorů očekávám, že přinese zefektivnění vymahatelnosti dluhů," uvedla ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

Navrhovaná právní úprava reaguje mj. také na současnou ekonomickou situaci a na skutečnost, že se stále zvyšuje počet nařizovaných exekucí. V roce 2007 nařídil soud provedení 428 tisíc exekucí, v roce 2008 554 tisíc exekucí a v roce 2009 podle odhadu Exekutorské komory České republiky okolo 700 tisíc exekucí. V druhé polovině ledna 2010 bylo v centrální evidenci exekucí evidováno přes milion soudně nařízených exekucí. Podle údajů Exekutorské komory činí počet dlužníků 4 - 5 % české populace a přibývá vícečetných exekucí.

Podle předpokladů ministerstva spravedlnosti by měly navržené změny platit od poloviny letošního roku.

Jitka Zinke, tisková mluvčí ministerstva spravedlnosti
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama