JUDr. Hana Kordová Marvanová

  • BPP
  • Praha 11
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.09.2020 13:34:00

Další legislativní návrh v oblasti krátkodobého ubytování je připraven

Další legislativní návrh v oblasti krátkodobého ubytování je připraven

Na jednání Komise Rady hl. m. Prahy pro poskytování krátkodobých ubytovacích služeb byl prezentován návrh změny občanského zákoníku.

 Návrh změny občanského zákoníku spočívá v zakotvení možnosti regulace využívání bytů k poskytování krátkodobých ubytovacích služeb ze strany společenství vlastníků jednotek.

Ve středu 23. září 2020 se konalo další jednání Komise Rady hl. m. Prahy pro poskytování krátkodobých ubytovacích služeb. Kromě informací o aktuálním stavu v této oblasti jak z pohledu odboru živnostenského Magistrátu hl. m. Prahy, tak i zastupitelů hl. m. Prahy a městských částí, byl představen nový legislativní návrh zaměřený na posílení pravomocí jednotlivých vlastníků bytů a společenství vlastníků v bytových domech ohledně bytů poskytovaných ke krátkodobému ubytování turistů. Jeho cílem je občanskoprávní cestou bránit tomu, aby takový způsob využívání bytů nepřiměřeně obtěžoval ostatní vlastníky a nezatěžoval je zvýšenými náklady.

Předsedkyně komise, radní Hana Kordová Marvanová, tento návrh právní úpravy považuje za další dílek skládačky, jejímž cílem je konzistentní právní rámec pro poskytování krátkodobých ubytovacích služeb. „Z plánovaných čtyř legislativních změn se na jaře podařilo uskutečnit první změnu, a to prosadit, aby ze zákona měly online platformy, které zprostředkovávají krátkodobé ubytovací služby, povinnost poskytovat obcím podrobné informace týkající se bytů, v nichž je tato činnost provozována. Druhý krok, totiž změna živnostenského zákona, kterou by obcím byla poskytnuta možnost v případě potřeby regulovat poskytování krátkodobých ubytovacích služeb na jejich území, již čeká v parlamentu na projednání,“ říká radní Kordová Marvanová.

K možnosti regulace krátkodobých pronájmů ze strany obcí se kladně vyslovil i Soudní dvůr Evropské unie. V tiskové zprávě ze dne 22. září 2020 konstatoval, že taková regulace je v souladu s právem EU.

Nově představený návrh změny občanského zákoníku je třetí ze zmíněných legislativních úprav, která sleduje výše uvedený cíl, v tomto případě po linii občanského práva. JUDr. Marek Novotný, který návrh změny občanského zákoníku připravil, k tomu dodává: „Návrh vychází z možnosti společenství vlastníků přijmout v rámci pravidel užívání společných částí domu přiměřená omezení. Měl by poskytnout právní rámec pro případnou dohodu spoluvlastníků nemovitosti a, pokud by k ní nedošlo, tak i pro většinové rozhodnutí v daném směru. Proti takovému rozhodnutí by měl přehlasovaný vlastník možnost soudní obrany.“

Poslední z legislativních změn, tedy změna stavebních předpisů tak, aby trvalé využívání bytu k poskytování krátkodobých ubytovacích služeb vyžadovalo jeho rekolaudaci, což znamená, že by musel splňovat úplně jiné podmínky nežli byty užívané k trvalému bydlení, je v současné době analyzována, protože právní názory na nutnost rekolaudace se různí.

Radní Kordová Marvanová dále členy Komise Rady hl. m. Prahy i hosty informovala o nedávné videokonferenci představitelů 22 evropských měst a místopředsedkyně Evropské komise Margrethe Vestager k připravované směrnici o digitálních službách. Z příspěvků účastníků konference bylo zřejmé, že stejný pohled na problematiku krátkodobých ubytovacích služeb a stejné problémy sdílejí v zásadě všechna města zapojená do iniciativy, která usiluje o to, aby v připravované směrnici o digitálních službách byly jednoznačně stanoveny povinnosti pro přeshraničně působící online platformy a aby tyto jejich povinnosti byly ve všech státech EU snadno vymahatelné. V současné době totiž platformy obcházejí právní předpisy, komunikují jen potud, pokud samy chtějí, a těží z legislativního rámce, který vznikal v době, kdy ještě digitální služby byly v plenkách.

Ředitelka živnostenského odboru Magistrátu hl. m. Prahy Eva Novaková tuto skutečnost potvrdila. Informovala, že ze všech výzev, které živnostenské odbory městských částí po schválení informační povinnosti platforem Parlamentem ČR těmto online zprostředkovatelům rozeslaly, bylo jen velmi málo úspěšných v tom smyslu, že se jim dostalo na ně vůbec nějaké odpovědi, a požadované informace neposkytla žádná. Odbory tedy budou dál postupovat podle zákona, a bude-li třeba, uloží platformám za nesplnění povinnosti sankce.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama