JUDr. Jan Chvojka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.03.2019 13:49:00

ANO by si mělo rozmyslet, na čí straně stojí. Zaměstnavatelů, nebo zaměstnanců

ANO by si mělo rozmyslet, na čí straně stojí. Zaměstnavatelů, nebo zaměstnanců

Projev na 27. schůzi Poslanecké sněmovny dne 8. 3. 2019 k návrhu poslanců Patrika Nachera, Jaroslava Faltýnka, Martina Kolovratníka, Zbyňka Stanjury a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě

Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Hezké dopoledne, dámy a pánové. Omlouvám se, chtěl jsem dát samozřejmě přednost panu navrhovateli. Hlásím se do běžné diskuse. Chtěl bych se jenom krátce vyjádřit asi už potřetí, protože už máme třetí čtení, k návrhu tohoto zákona za celý klub ČSSD, byť vím, že ještě někteří moji kolegové nebo kolegyně vystoupí. My jsme rádi jako sociální demokracie, že jedna z těch mnoha věcí, které ČSSD prosadila a které se podařily v tom minulém funkčním období, bylo prosadit pro velkou skupinu zaměstnanců omezení pracovní doby v maloobchodě a velkoobchodě.

Díky tomuto zákazu prodeje o některých svátcích mají zaměstnanci marketů více volna a podle našeho názoru si lidé na omezení prodejní doby zvykli bez nějakých velkých zásadních problémů. A my bychom neradi, aby zaměstnanci těchto marketů o tento výdobytek, o který jsme se snažili jako sociální demokracie po dlouhá léta, byli bychom neradi, aby zaměstnanci o tento výdobytek přišli. My proto nebudeme hlasovat pro jakékoliv pozměňovací návrhy, které rozvolňují tento zákon. To znamená, ani jeden návrh, který nějakým způsobem chce oslabit to, co jsme dlouhá léta chtěli, nebudeme podporovat.

Bohužel pravicové strany, ale tam je to pochopitelné, ale i hnutí ANO podpořily návrh, který maximálně vychází vstříc zájmům řetězců a to je pro nás nepřijatelné. A myslím si, že hnutí ANO by si mohlo rozmyslet, na čí straně vlastně stojí. Jestli na straně zaměstnavatelů, nebo zaměstnanců. Ideální je stát na straně obou, ale v tomto případě ten zákon je samozřejmě koncipován jako ochrana těch, kteří musejí o svátcích chodit do práce. My stojíme samozřejmě historicky na straně zaměstnanců a chceme jít ještě dál. Rádi bychom a podpoříme ten pozměňovací návrh, který chce rozšířit omezení pracovní doby o svátcích na všechny státní svátky. Nechceme dělat rozdíly. Znění zákona, který dnes projednáváme, tak jak byl schválen v minulém funkčním období, tak víte, že výčet těch svátků byl velkým kompromisem, ale byl kompromisem, který už tehdy z mého pohledu a zvláště dnes samozřejmě, a nejenom z mého pohledu, není logický. Protože každý státní svátek podle zákona o státních svátcích je rovný tomu druhému, všechny státní svátky jsou si rovny není žádný z nich nadřazen tomu druhému. Není kategorie více významných či méně významných státních svátků. A my bychom byli rádi, aby pokud o tom budeme hlasovat, jako že musíme, abychom rozšířili omezení prodeje na všechny státní svátky. Rozdělení na ty, kdy je zavřeno, a rozdělení, kdy není, nemá logiku. A lidé se v tom nevyznají. To je špatně.

Pracovníci v marketech pracují tvrdě, jejich práce je náročná, a proto je spravedlivé, aby zaměstnanci těchto obchodních řetězců měli volno tak, jako ostatní. Děkuji. (Poslanec Birke vyjadřuje souhlas silným potleskem.)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama