JUDr. Jan Dusík, M.Sc.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.03.2010 14:29:15

K životnímu prostředí v Moravskoslezském kraji

K životnímu prostředí v Moravskoslezském kraji

Řeč na 75. schůzi PSP ČR, 12.3.2010

Děkuji pěkně, pane místopředsedo. Dámy a pánové, dobré poledne. Zpráva o způsobech řešení nevhodné situace z hlediska životního prostředí v Moravskoslezském kraji je předkládána vládou na základě usnesení Poslanecké sněmovny č. 1531. Vypracování této podrobné zprávy předcházela debata z iniciativy paní poslankyně Jakubkové, na jejímž základě byla dne 28. ledna 2010 přednesena zde zpráva předsedy vlády k situaci způsobené katastrofálním znečištěním ovzduší v Moravskoslezském kraji, včetně návrhu na řešení. A k této zprávě bylo následně přijato výše citované usnesení.

Zpráva, kterou nyní jménem vlády předkládám, byla přijata vládou dne 8. března 2010 a má číslo usnesení vlády 201.

I přes stagnaci emisí základních znečišťujících látek dochází od roku 2000 ke zhoršování kvality ovzduší. Na řadě míst České republiky dochází k překračování imisních limitů platných pro ochranu lidského zdraví pro suspendované částice PM10, což je prach, a rovněž cílových imisních limitů pro benzoapyren, který má karcinogenní účinky a bývá na jemný prach navázán.

K překračování imisních limitů pro prach dochází dlouhodobě a díky jejich opětovnému překročení v letech 2007 a 2008 bylo s Českou republikou zahájeno řízení o porušení Smlouvy o založení Evropských společenství.

K nejvíce znečištěným oblastem v rámci celé České republiky i střední Evropy patří oblast Ostravska a Karvinska v Moravskoslezském kraji. Každoročně zde dochází k překračování imisních i cílových imisních limitů stanovených pro suspendované částice PM10, benzoapyren, benzen a arzen. V době smogových situací je například u suspendovaných částic PM10 dosahováno až desetinásobku platného imisního limitu.

K tomuto stavu významně přispívá historicky vysoká akumulace průmyslových aktivit v hustě obydlených oblastech, ale také vytápění domácností pevnými palivy a doprava. Výše uvedené úrovně znečištění v této lokalitě mají významný negativní dopad na lidské zdraví ve formě zvýšeného výskytu onemocnění dýchacího ústrojí, poruch plodnosti nebo alergií, což dokládá řada epidemiologických studií.

Nástroje na snižování emisí, které jsou stanoveny stávajícím zákonem č. 86/2006 Sb., o ochraně ovzduší, jsou v současné době pro dosažení potřebné kvality ovzduší nedostačující. Nejen pro řešení problematiky Moravskoslezského kraje již nestačí například plošné uplatňování administrativních nástrojů, k silniční dopravě a lokálním topeništím nástroje zcela chybějí. Abychom zajistili kvalitu ovzduší odpovídající národním a evropským normám, je třeba provést zásadní změny jak v legislativě v oblasti ochrany ovzduší, tak v celkovém přístupu státu i samotného kraje k rozvoji tak silně znečištěného regionu, jako je Ostravsko a Karvinsko v Moravskoslezském kraji.

Zpráva vlády reaguje na situaci dlouhodobě znečištěného ovzduší v Moravskoslezském kraji a navrhuje soubor opatření ke zlepšení tohoto stavu. Vzhledem k závažnosti problému kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji je třeba intenzivní spolupráce i ostatních resortů, zejména pak Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva dopravy, Ministerstva pro místní rozvoj či Ministerstva financí.

V usnesení vlády č. 201, kterým byla zpráva schválena, je uloženo vytvoření meziresortní pracovní skupiny, jejímž cílem je vyhodnocovat provázání národních i krajských koncepcí v oblasti energetiky, průmyslu, dopravy a územního plánování. Dalším úkolem je pak přizpůsobit a optimalizovat stávající a hledat nové finanční zdroje k řešení nevyhovující kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji.

V rámci resortu životního prostředí, za který zodpovídám, budou v souladu se zprávou realizovány následující aktivity: Pro řešení situace nejen v Moravskoslezském kraji je nezbytným úkolem předložení nového zákona o ochraně ovzduší, což hodlám učinit ve vládě do konce března 2010. Z pohledu činnosti kraje je pak nezbytné především pokračovat v provádění změn již vydaných povolení k provozu podle zákona o integrované prevenci a omezování znečištění a podle zákona o ochraně ovzduší, a dále zintenzivnění kontrol plnění povinností stanovených zákonem o ochraně ovzduší u vybraných zdrojů s významným vlivem na kvalitu ovzduší.

Tyto aktivity, které umožňuje již stávající legislativa, jsou zaměřeny především na zdroje, které mají významný vliv na kvalitu ovzduší.

Vzhledem k tomu, že kvalita ovzduší v Moravskoslezském kraji je rovněž ovlivněna dálkovým přenosem z Polska, bude dále pokračovat intenzivní spolupráce s Polskou republikou v rámci pracovní skupiny pro otázky ochrany ovzduší, a já se scházím příští pátek 19. března 2010 se svým polským protějškem, abychom vyhodnotili situaci a abychom diskutovali o oblastech spolupráce s cílem řešit tuto situaci a vyměňovat si v maximálně možné míře informace.

Hlavním cílem této spolupráce bude příprava programu ke zlepšení kvality ovzduší na obou stranách hranice a jejich provazování a společný postup při stanovování podmínek pro provoz jednotlivých zdrojů. Z pohledu vrchního orgánu státní správy je významné i metodické vedení orgánů státní správy a kontroly plnění povinností stanovených zákonem o ochraně ovzduší.


V rámci těchto činností proběhne například každoroční vyhodnocení plnění opatření stanovených v programu ke zlepšení kvality ovzduší nebo vypracování metodického pokynu provádění společných kontrol orgánů ochrany ovzduší se stavebními úřady při výkonu pravomoci stavebního dozoru.

Konečně ministerstvo zajistí informační kampaň o negativním vlivu spalování odpadů a používání nekvalitních paliv v nevyhovujících a většinou i zastaralých topeništích.

Na závěr mi dovolte aktuální informaci o stavu ovzduší v Moravskoslezském kraji. Dnes ráno byl vyhlášen signál Upozornění, což znamená, že hodnota prachových částic PM 10 v ovzduší překročila úroveň 100 miligramů. Nepředpokládáme v tuto chvíli, že by bylo potřebné s ohledem na meteorologickou situaci následně přistoupit k signálu Regulace, který se vyhlašuje při 150 miligramech. A samozřejmě budeme tuto situaci sledovat. V případě, že nastane, tak budou účinné regulační mechanismy nastavené již schválenými regulačními řády, které v současné době jsou pravomocné pro všechny zdroje, kterých se týkají v Moravskoslezském kraji.

Děkuji za pozornost.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama