JUDr. Jan Dusík, M.Sc.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.03.2010 14:21:52

Návrh zákona o obchodování s emisními povolenkami

Návrh zákona o obchodování s emisními povolenkami

Řeč na 75. schůzi PSP ČR, 10.3.2010

Děkuji pěkně, pane předsedající. Dámy a pánové, vládní návrh novely zákona o obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů harmonizuje český právní řád s požadavky Evropské směrnice 2008 101, o začlenění činností z oblasti letectví do systému obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů. Předkládanou novelou navrhujeme stávající zákon rozšířit o úpravu podmínek obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů vzniklých v oblasti letecké dopravy.

Od roku 2012 budou v systému EU ETS zařazeni všichni letečtí provozovatelé přistávající nebo vzlétající z letišť umístěných na území Evropské unie. Cílem novely zákona je stabilizace emisí z letecké dopravy na úrovni průměru emisí v letech 2004-2006. Provozovatelé letadel mohou požádat o přidělení emisních povolenek zdarma a zároveň proběhne dražba povolenek ve výši 15 % historických emisí. Peněžní prostředky takto získané budou použity na podporu výzkumu, vývoje, výroby a zavádění vhodnějších technologií a akcí vědeckotechnického rozvoje v oblasti snižování emisí skleníkových plynů z dopravy, zejména z civilního letectví.

Současně je Poslanecké sněmovně předložena k projednání jiná novela zákona 695/2004, a to senátní návrh zákona pod sněmovním tiskem 961. Tyto předložené novely není možné schválit samostatně, protože oba návrhy mění některá shodná ustanovení zákona a bez úpravy by vznikl jejich přijetím legislativní zmetek. Proto naše ministerstvo připravilo ve spolupráci s výborem pro životní prostředí komplexní pozměňovací návrh, který oba zákony spojuje do jednoho. Bez tohoto spojení by byl jeden nebo druhý návrh neprojednatelný.

Tento výborem přijatý komplexní pozměňovací návrh reaguje rovněž na připomínky vlády k senátnímu návrhu, posouvá termíny, které jsou v současné době nesplnitelné a také doplňuje původní návrh o několik ustanovení majících za úkol transpozici malé části směrnice 2009 29, jež je součástí klimaticko-energetického balíčku, a která měla být transponována do konce minulého roku. Jedná se o nahlášení určitých údajů, na jejichž základě bude stanoveno celkové množství povolenek pro příští obchodovací období.

Evropská komise v této věci Českou republiku neformálně upozornila na neprovedení transpozice, proto je vhodné tento krok co nejdříve provést.

Výbor pro životní prostředí schválil uvedený komplexní pozměňovací návrh a Ministerstvo životního prostředí podporuje jeho přijetí. Je to tak rovněž odsouhlaseno i s předkladateli druhého zmíněného návrhu zákona, a to se senátory. Děkuji za pozornost.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama