JUDr. Jan Kněžínek, Ph.D.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.03.2019 17:40:00

Činnost přísedících je v podstatě čestná funkce, ne výdělečná

Činnost přísedících je v podstatě čestná funkce, ne výdělečná

Odpověď na interpelaci poslance Jurečky na 27. schůzi Poslanecké sněmovny 7. března 2019

Děkuji, pane místopředsedo. Vážený pane poslanče, vy jste v zásadě už v té své otázce v rámci té interpelace uvedl mnohé relevantní skutečnosti, které budu posléze uvádět já. Je pravda, že ta odměna, paušální odměna za ten den, bez ohledu na to, jak dlouho ovšem trvá to jednání, který přísedící stráví na soudě, činí 150 korun českých. Byla na tuto výši nastavena v roce 1996, od té doby skutečně nedošlo k valorizaci.

Nicméně, co je potřeba říci. Tak od samého počátku, a platí to i podle zákona o soudech a soudcích z roku 2002. Ta činnost přísedících je koncipována v podstatě jako čestná funkce, protože nemá tedy být smyslem toho, aby byla pro toho přísedícího nějakým způsobem výdělečná. Také je pravda, že ta zákonná úprava obsažena v § 93 zákona o soudech a soudcích počítá s tím, že jde-li o osobu výdělečnou činnou, tak do nějakého stropu je jí vyplácena náhrada mzdy nebo náhrada ušlého výdělku v zásadě podle tedy průměrného výdělku, plus jsou jí hrazeny cestovní náhrady, které s tím má. To znamená klasický cesťák, ať už půjde o hromadnou dopravu nebo třeba dopravu individuální. To znamená, není to činnost, která by byla apriori ztrátová pro toho přísedícího. Na druhou stranu je to činnost, na které nikdo nezbohatne. Ale tak to ani od začátku nebylo zamýšleno.

To znamená, ať soudní jednání trvá jednu hodinu nebo pět hodin, ten dotyčný kromě té náhrady mzdy a cesťáku dostane v zásadě 150 korun českých. Je to skutečně (nesrozumitelné), která je malá. A je to tak vnímáno i dlouhodobě. Nicméně já se na rovinu přiznám, že nepovažuji za úplně racionální za situace, kdy chceme v dubnu, to znamená zhruba za měsíc, předložit do připomínkového řízení návrh novely zákona o soudech a soudcích, kde se budeme zabývat také problematikou přísedících, tak abychom nyní tu vyhlášku novelizovali, byť je pravda, že ta částka se může jevit jako relativně marginální oproti jiným mandatorním výdajům. Je to skutečně těch zhruba 14 mil. korun, jak jste uváděl ve své interpelaci.

K tomu ještě můžu říct, že to řešení, které představíme v tom návrhu zákona v dubnu, tak vzešlo z jednání v rámci kulatých stolů, které ministerstvo organizovalo na konci roku 2018 a skutečně tam předpokládám, že dojde k jistému omezení účasti přísedících na soudním rozhodování. Koneckonců, tak jak to navrhovali v minulosti i jiné vlády, a jak to tady už bylo projednáváno i Parlamentem. Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama