JUDr. Jan Kněžínek, Ph.D.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.11.2018 20:35:47

Díky návštěvám soudů získáváme cenné zkušenosti z praxe

Díky návštěvám soudů získáváme cenné zkušenosti z praxe

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek navštívil dva brněnské soudy. S jejich zástupci diskutoval např. o novele zákona o soudech a soudcích, o platech nesoudcovského personálu a o využívání videokonferencí.

Po úterní konferenci “Nejvyšší soudy v měnící se době” navštívil ministr spravedlnosti Jan Kněžínek opět moravskou metropoli. Jím vedená ministerská návštěva začala na Krajském soudě v Brně, odpoledne pak vedení resortu jednalo na brněnském městském soudě.

Jan Kněžínek a předseda krajského soudu Milan Bořek probrali téma výběru kandidátů na funkci soudců s ohledem na Memorandum o spolupráci ministra spravedlnosti a předsedů krajských soudů, dále navyšování platů nesoudcovského personálu, systemizaci soudců a odborného aparátu okresních a krajských soudů, elektronický generátor přidělování věcí nebo chystaný nový zákon o znalcích.

„Podobné návštěvy jsou pro nás velmi cennou zkušeností. Díky nim můžeme získat významné informace z praxe, které bychom jinak nezískali,”sdělil Jan Kněžínek po jednání na Krajském soudě v Brně.

Odpoledne přivítal zástupce ministerstva v budově Městského soudu v Brně jeho předseda Zdeněk Sýs. Mezi probíraná témata se dostala novela zákona o soudech a soudcích nebo odměny pro znalce, odbřemeňování opatrovnických soudců či přepisy soudních jednání.

Jedním ze zajímavých témat odpoledního jednání byly videokonference. Brněnský městský soud je průkopníkem v jejich používání. Měsíčně jich zde uskuteční zhruba třicet. Nejčastěji soud využívá videokonference pro podmínečné propuštění z věznice. Díky tomu dochází k finančním úsporám a k šetření kapacit personálu. Přítomní se dohodli, že je potřeba videokonference ještě více zpopularizovat, např. prostřednictvím Justiční akademie, aby došlo k jejich dalšímu využívání.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama