ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.08.2012 17:42:49

Nový policejní prezident vstupuje do funkce s výrazným handicapem nedůvěry

Nový policejní prezident vstupuje do funkce s výrazným handicapem nedůvěry

ČSSD odmítá způsob změny policejního prezidenta

ČSSD jednoznačně odmítá způsob, jakým bylo dosaženo změny na postu policejního prezidenta. Nejedná se jen o pochybnosti o důvodnosti sdělení obvinění z pomluvy, jež bylo před půl rokem odloženo a jež se týká výroků Petra Lessyho na adresu špiček zlínské policie. I když tyto dříve pronesené výroky Petra Lessyho považuji za nevhodné a neprofesionální, osobně jsem názoru, že se nejedná o přečin podle trestního zákona. Toto posouzení však nakonec musí být a bude na zhodnocení státního zastupitelství a případně nezávislého soudu.

Podle mého názoru však ministr Jan Kubice v této souvislosti zneužil služebního  zákona a Petra Lessyho místo postavení mimo službu přímo propustil ze služebního poměru. Způsob a rychlost s jakou byla celá akce, včetně jmenování nového policejního prezidenta učiněna budí pochybnosti o jeho souladu se zákonem. I proto budu na jednání poslaneckého klubu iniciovat svolání mimořádné schůze PS, která by se měla těmito otázkami zabývat. Už proto, že Jan Kubice se pravidelně vyhýbá ústním interpelacím.

Přesto, že jsem tvrdě odsoudil způsob a netransparentnost výběrového řízení, po kterém byl do čela policie  jmenován Petr Lessy, hodnotil jsem jeho fungování až podle konkrétních kroků v nové funkci. Dnes mohu konstatovat, že se  Petr Lessy stal pro mne i velkou část veřejnosti garancí nezávislého postupu policie a stíhání korupce bez ohledu na stranický dres hříšníků. Výrazný posun policie v oblasti boje s korupcí je podle mne nezpochybnitelný.

Stejně se chci zachovat vůči novému policejnímu prezidentovi Martinu Červíčkovi, i když odsuzuji způsob a okolnosti, za jakých byl do funkce ustanoven. Nový policejní prezident vstupuje do funkce s výrazným handicapem nedůvěry a řady podezření o jeho možném napojení na vládní strany. Místo garance nezávislosti jako v případě Petra Lessyho nad ním nyní visí velký otazník. Bude jen na něm, aby tato podezření konkrétními kroky v příštích měsících vyvrátil. Mé hodnocení jeho osoby proto bude založeno na jeho činnosti jako nového policejního prezidenta, nikoliv na dojmech. Nepochybně budu především  sledovat, zda a jak bude personálně či administrativními pokyny zasahovat do práce ÚOKFK, které je v současné době trnem v oku nejednomu kmotru podezřelému z korupce.

Jeroným Tejc, stínový ministr vnitra ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama