JUDr. Jiří Pospíšil

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.10.2019 12:15:00

Od komisařky Jourové jsem čekával víc konkrétních návrhů

Od komisařky Jourové jsem čekával víc konkrétních návrhů

Jiří Pospíšil, předseda TOP 09, jako jediný český poslanec Evropského parlamentu položil při slyšení otázku Věře Jourové, české kandidátce na evropskou komisařku.

 Ta se včera podrobila „grilování“ v příslušných výborech Evropského parlamentu, kde jí poslanci mohli klást otázky související s jejím portfoliem. Podle odpovědí kandidátky výbor rozhoduje, zda její schválení Evropským parlamentem doporučí. Jiří Pospíšil položil Věře Jourové následující otázku:

„Jedním z vašich hlavních úkolů jako místopředsedkyně Komise pro hodnoty a transparentnost bude prosazování právního státu. Jedním z hlavních principů a současně i předpokladů právního státu je nepřípustnost trestání těch, kdo neporušili zákon. Ve světle tohoto principu a současně předpokladu právního státu mě zajímá Váš názor na nedávný výrok předsedy vlády České republiky Andreje Babiše, který v lednu 2018 řekl, že v jeho zemi je možné objednat si trestní stíhání a pravděpodobně dostat někoho do vězení. Souhlasíte s tímto výrokem? Jak byste zareagovala, kdyby podobný výrok pronesl vrcholný představitel jiného členského státu EU?“

Věra Jourová, ale podle Jiřího Pospíšila na jeho otázku odpověděla vyhýbavě a k problému se nepostavila čelem. „Z obecné a vyhýbavé odpovědi kandidátky na komisařku, která má mít na starosti právě ochranu právního státu, jsem bohužel zklamán, protože jsem čekal jasnou reakci,“ uvedl v reakci na průběh slyšení europoslanec Jiří Pospíšil a dodal: „Bohužel i v dalších částech slyšení jsme byli svědky hlavně obecných úvah. S nimi lze sice většinou souhlasit, ale očekával jsem od paní kandidátky více konkrétních návrhů.“

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama