JUDr. Jiří Pospíšil

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.04.2012 18:24:41

Papírovou podobu soudních spisů nahradí elektronická verze

Papírovou podobu soudních spisů nahradí elektronická verze

Ministerstvo spravedlnosti připravilo přelomovou změnu ve vedení soudního spisu.

Od počátku roku na celkem pěti pilotních soudech úspěšně testuje centrální aplikaci, která v agendě platebního rozkazu nahradí papírový spis. Jedná se o vůbec první využití čistě elektronického vedení soudního spisu. Tato novinka by se měla v 2. polovině letošního roku rozšířit i na ostatní soudy.

„Jsem rád, že se podařilo navázat na předchozí úspěchy v rámci projektů eJustice a že se nová aplikace elektronického platebního rozkazu v pilotním provozu osvědčila. Vedení soudního spisu v elektronické verzi usnadní jak práci soudců, tak i dalších účastníků zapojených do soudního řízení,“ uvedl k přelomové novince v justici ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Hlavní přínosy aplikace:

•    Zrychlení a zjednodušení práce soudů - listinný originál soudního spisu nahradí elektronická verze. Žalobce na internetových stránkách vyplní elektronický formulář pro podání elektronického platebního rozkazu, podepíše zaručeným elektronickým podpisem a odešle soudu. Na straně soudu probíhá veškeré zpracování podání a vydání platebního rozkazu pouze v elektronické podobě. Nová aplikace využívá v maximální možné míře automatizaci rutinních úkonů, které doposud musel dělat člověk (např. kontrola údajů vůči různým registrům).

•    Vyšší bezpečnost uchování soudního spisu - elektronický soudní spis existuje paralelně na dvou fyzicky oddělených serverech a zálohován je ještě na třetím fyzicky i technologicky odděleném zařízení (datová knihovna). Navíc zanechává takzvanou elektronickou stopu, díky které lze zpětně dohledat každý přístup do spisu, nebo úkon, jež se s ním učinil. Soudní spis nebude ohrožen ani živelnou katastrofou, jako jsou například povodně nebo požáry.

•    Dostupnost a uživatelský komfort – je řešeno nahlížení a pořizování výpisů, opisů či kopie i z plně elektronického spisu. Zanikají komplikace a zdržení spojené například se zapůjčováním či postupováním spisu nadřízenému soudu. Připravuje se i přístup k elektronickému soudnímu spisu vzdáleným způsobem pro účastníky i jejich právní zástupce odkudkoliv.
Tato přelomová změna ve vedení soudního spisu byla od 1. ledna 2012 úspěšně nasazena na pilotních projektech aplikace elektronického platebního rozkazu na Krajském soudu v Plzni a na okresních soudech v Jablonci nad Nisou, Hradci Králové, na obvodním soudu pro Prahu 9 a na největším českém okresním soudu v Ostravě.

Pro doručování soudních zásilek účastníkům, jimž musí být doručeny v listinné podobě, se využívá tzv. hybridní pošty. Její podstatou je, že odesílatel expeduje veškeré zásilky elektronicky s elektronickým podpisem, a to i ty, které mají být doručeny v listinné podobě. Jejich vytištění, vložení do obálky a doručení zajišťuje poskytovatel poštovních služeb. Tento systém využívají již řadu let např. bankovní instituce pro doručování bankovních výpisů.

Petra Hrubá, tisková mluvčí ministerstva spravedlnosti

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama