ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.10.2015 15:03:16

Hejtman navštívil starosty na Chebsku

Hejtman navštívil starosty na Chebsku

Hejtman Karlovarského kraje Martin Havel se vydal na další pracovní cestu krajem. Se starosty Skalné, Plesné a Lubů řešil čerpání evropských peněz, zaměstnanost i dopravní obslužnost. V Kynšperku nad Ohří diskutoval o novele školského zákona.

Starostka Skalné Rita Skalová seznámila hejtmana s investicemi, které se městu v nedávné době podařilo uskutečnit. Šlo především o výstavbu multifunkčního sportoviště, hřiště pro děti nebo revitalizaci oblasti v blízkosti románského hradu Vildštejn. S čerpáním evropských dotací na tyto akce je však spojena hrozba pokut. „Projekty jsou pod neustálou kontrolou ze strany Úřadu Regionální rady, i na základě domnělých pochybení, která nebyla prokázána, můžeme dostat sankci,“ posteskla si starostka. Hejtman ji ujistil, že bude informovat zástupce kraje ve Výboru Regionální rady, jak jsou obce nespokojeny s jednáním úřadu v případě hodnocení a kontroly projektů. Dopisem také osloví vedení Úřadu Regionální rady. „Podle nálezu Ústavního soudu se domněnka pochybení nemůže stát důvodem k sankci, což by měl mít úřad na paměti,“ připomněl hejtman. V závěru návštěvy starostka představila hejtmanovi záměr zřídit ve Skalné malé „seismické“ muzeum.

V Plesné se diskutovalo o dopravní obslužnosti, především o posílení autobusové dopravy do Chebu, která by měla odrážet nejen potřeby těch, kteří jezdí za prací a do škol, ale třeba i seniorů. Řešit by to měl nově vznikající plán základní dopravní obslužnosti. Starosta Petr Schaller ocenil snahu kraje o obnovu historického silničního spojení z Plesné do Bad Brambachu a do Aše. Hejtman se zajímal o rozpočet města, který je v současnosti vyrovnaný a z 26 milionů korun tvoří 8 milionů investice. V doprovodu městských zastupitelů si hejtman prohlédl zateplenou školu i s okolním prostranstvím, jehož součástí je „ekozahrada“ s bylinkami, nebo opravenou školku.

Ve své cestě hejtman pokračoval do Lubů, kde se nyní potýkají s ubývajícími pracovními místy, což souvisí se zánikem či přesunem výroby místních podniků. Starostka Anita Černíková také popsala problém s činností praktického lékaře. Hejtman ji informoval o iniciativě kraje v jednání s ministrem zdravotnictví. „Na základě našeho apelu ministerstvo zdravotnictví připravilo konkrétní finanční zvýhodnění pro praktické lékaře jako motivaci k jejich působení v odlehlejších lokalitách a v pohotovostních službách. Vlastní program pro absolventy lékařských fakult připravuje přímo i sám kraj,“ uvedl. Vedení obce také seznámil se vznikajícím katalogem agentury CzechInvest, do kterého budou zařazeny nevyužívané objekty na území celé ČR vhodné k nabídnutí investorům. Krajský úřad proto oslovil obce, aby zaslaly přehled takových budov, jež by se mohly v katalogu objevit.

Památkově chráněnou budovou radnice provedl hejtmana starosta Tomáš Svoboda v Kynšperku nad Ohří. Se zastupiteli a vedením základní školy řešil Martin Havel problematiku novely školského zákona, především problematiku vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením, kteří by měli být v budoucnu zařazování do běžných tříd. Novela půjde do prvního čtení ve sněmovně. Hejtman vyzval ředitelku školy Lenku Hruškovou Bursovou, aby zaslala připomínky k inkluzi, které by předal poslancům z našeho kraje. „Vysvětlil jsem také, že mojí prioritou pro nadcházející období je zvýšení bezpečnosti ve školách. V první fázi kraj zafinancuje zabezpečovací systémy na krajských školách, pak budeme pokračovat i u škol zřizovaných obcemi,“ řekl hejtman. Zastupitelé města požádali o spolupráci kraje na získání vozidla pro místní hasiče, přivítali by i opětovný příspěvek kraje na údržbu části Cyklostezky Ohře.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama