JUDr. Martin Netolický, Ph.D.

  • SOCDEM
  • Pardubický kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.03.2019 10:43:00

Kvalita zdravotnických pracovníků z Ukrajiny je velice dobrá

Kvalita zdravotnických pracovníků z Ukrajiny je velice dobrá

Nemocnice Pardubického kraje se v loňském roce zapojila do projektu, jehož cílem je zjednodušit a urychlit přijímání kvalifikovaných zdravotnických pracovníků z Ukrajiny.

 V první části projektu, který se zaměřoval na lékaře, bylo do NPK přijato 14 lékařů, kteří nastoupili na různá oddělení do Svitavské, Pardubické a Litomyšlské nemocnice. Další část projektu se zaměřuje na zdravotní sestry. První všeobecná sestra z Ukrajiny nastoupila na interní oddělení Pardubické nemocnice na začátku března. O fungování projektu a první dojmy se zajímali také hejtman Martin Netolický a krajský radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr.

„Poptávka po vysoce kvalifikovaných specialistech z Ukrajiny stoupá, protože jsou profese, které není v současné době možné obsadit českými uchazeči. Navíc kvalita zdravotnických pracovníků z Ukrajiny je velice dobrá, a to nejen po stránce odborné. Jejich začlenění do kolektivu je díky blízkosti obou jazyků relativně rychlé,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Proces výběru rozhodně není nijak nahodilý. Zástupci nemocnice provedli několikakolový detailní výběr přímo na Ukrajině. To je pro nás jednoznačná záruka kvality. Chtěl bych proto poděkovat panu řediteli Gottvaldovi a jeho týmu, protože řešení všech administrativních náležitostí programu rozhodně není jednoduchá záležitost,“ řekl hejtman Netolický.

V průběhu setkání se zajímal mimo jiné o kvalitu poskytovaného ubytování a možnosti, které noví zdravotníci a jejich rodiny mají. „Chci nechat prověřit kvalitu jednotlivých ubytoven v našich nemocnicích a jednat s městy o možnosti zajištění služebních bytů. Jedině tak vytvoříme zázemí, které umožní sloučení rodin a příjezd dětí sester. Ty by jinak musely být v péči příbuzných přímo na Ukrajině. I tímto krokem můžeme pomoci při zvládání nelehké situace, ve které se Ukrajina nachází,“ řekl hejtman Netolický.

  Další postup a cíl projektu v rámci Nemocnice Pardubického kraje přibližuje radní Ladislav Valtr, který významně zrodu celého projektu napomohl. „V tuto chvíli je v různé fázi připravenosti nástup 23 všeobecných sester s tím, že naším cílem je obsadit celkem 30 pozic. V průběhu března by měly dorazit další tři sestry, které obsadí pozice na interním oddělení v Orlickoústecké nemocnici, interním oddělení Pardubické nemocnice a LDN Chrudimské nemocnice. Další ukrajinské sestry půjdou rovněž na interní či geriatrické oddělení, oddělení chirurgie či LDN, tedy obory, kde chybí nejvíce personálu,“ řekl radní Ladislav Valtr.

Snahou všech zúčastněných je, aby se nové posily zapracovaly co nejdříve a mohly po splnění všech podmínek začít samostatně fungovat. „Každá všeobecná sestra, která do našich nemocnic vstoupí v rámci tohoto projektu, pracuje pod přímým vedením své zkušenější kolegyně. Ta jí pomáhá během celého adaptačního procesu, na jehož konci je povinnost složit aprobační zkoušku v českém jazyce. Aprobační zkouška se skládá z části písemné, ústní a praktické a musí být úspěšně vykonána nejpozději do dvanácti měsíců od nástupu. Pak může taková sestra pracovat bez odborného dohledu,“ vysvětlila Gabriela Medunová, manažerka ošetřovatelské péče Nemocnice Pardubického kraje.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama