JUDr. Martin Netolický, Ph.D.

  • SOCDEM
  • Pardubický kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.11.2019 14:01:00

Novela zákona o sociálních službách musí dát poskytovatelům dlouhodobou jistotu

Novela zákona o sociálních službách musí dát poskytovatelům dlouhodobou jistotu

Připravovaná novela zákona o sociálních službách byla tématem jednání hejtmana Martina Netolického s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou.

Řeč byla také o současném stavu financování sociálních služeb, kdy kraje musely ze svého rozpočtu uvolnit větší množství finančních prostředků.

„Jsem především velmi rád, že se paní ministryně v rámci příprav novely zákona zajímá o názory krajů, na které bylo v minulosti přeneseno zajištění financování sociálních služeb. Zároveň v rámci tohoto přenosu byla dána garance, že kraje nebudou muset na sociální služby doplácet ze svého rozpočtu. K naplnění bohužel nedošlo a my se nyní dostáváme do situace, kdy státní dotace nepokrývá potřeby sítě v kraji, a my musíme pro udržení sítě vyčleňovat krajské prostředky, které bychom mohli využít například ve zdravotnictví či dopravě,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Osobně považuji za důležité dát poskytovatelům dlouhodobou finanční jistotu například stanovením víceletého finančního rámce, aby nemuseli každý rok trnout v nejistotě, kolik prostředků získají. Nechci také, aby byly sociální služby předmětem politického boje a dohadování ministerstev. Zároveň chápu, že chce mít ministerstvo dohled nad sítí v regionech, aby nedošlo k nekontrolovanému nárůstu zařízení a kapacit v síti. Například v našem kraji toto problém není, ale v jiných regionech by k tomu docházet mohlo,“ uvedl hejtman Netolický.

Změny, které Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR navrhuje, mají komplexní charakter. Jedná se o stanovení nových pravidel pro správu sítě sociálních služeb, nastavení jednotných standardů pro výpočet dotace a nákladů, nastavení personálního a materiálně-technického standardu, snížení administrativní zátěže sociálním službám a cílí i na pečující osoby a hlavně o změny v systému financování, který by měl mít víceletý rámec.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama